Продължаваме да сме единствената страна в ЕС, която няма детска болница

Не е редно да се прави детска болница от дарения. Не бива чрез събирането на пари със SMS или с капачки да имаме комплексна детска болница. Не трябва да бъде такъв примерът. Процесът е започнал през 40 години. Стартирал е тогава строеж с добра концепция - да има детска болница на територията на ВМА. Не знам защо това не се случи. Това каза за "Твоят ден" доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична организация.

По думите ѝ частен инвеститор е изявил желание да прави детска болница. "Министърът е създал група за подпомагането му, намирането на терен и построяването ѝ. Ние имаме представител там - проф. Литвиненко. Ние, като асоациация, можем да дадем мнение за структурата на болницата откъм медицинското оборудване. МЗ няколко пъти е търсило професора за мнение по дейностите", подчерта тя. 

Румъния изгради детска онкологична болница със SMS дарения

Мария Брестничка от Националната гражданска инициатива за истинска детска болница споделя, че през 2018 г. МС е решил да бъде построена такова лечебно заведение. "Продължаваме да сме единствената страна в ЕС, която няма детска болница. Четири правителства са предприемали действия, някои откровено грешни, като например болницата да бъде напъхана в стар скелет в двора на "Александровска". Защо няма такова лечебно заведение до ден-днешен може би се дължи на новите виждания на всеки нов здравен министър. Намеренията остават като впечатления за откъслечни действия - намира се терен, после друг, решават да строят, после всичко спира", посочва тя. 

Според нея теренът е обект на консенсус. "Той е голям и държавен, но нямаме информация за плана до прерязване на лентата - как ще протече анализът на потребностите на такава болница, за 50 години се строи такава болница като минимум. Тя ще се създаде с парите от публични данъци, затова трябва да ни бъде обяснено. В момента се обсъжда целесъобразността на Обществен съвет по темата", коментира Брестничка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.