Тя заемаше поста осем години

Шотландският премиер Никола Стърджън подава оставка, съобщава Би Би Си. Тя заемаше поста в изминалите осем години. Стърджън обяви решението си по време на специална пресконференция в резиденцията си в Единбург. 

"Постът на първи министър на Шотландия е най-страхотната работа в света. Благодарение на тази позиция успях да премина през доста трудни моменти и ситуации. Но понякога е важно да знаеш кога да направиш място за някой друг", подчерта тя. 

"Реших да подам оставка като премиер на Шотландия и да се оттегля от лидерското място в партията си. Ще остана на поста, докато бъде избран мой наследник", допълни Стърджън. 

По думите ѝ решението ѝ не е прибързано, а се основава на задълбочена оценка на ситуацията в дългосрочен план. "Обмислях оставката си през последните няколко седмици. За мен е важно да направя правилния ход по отношение на страната си, на партията си и на независимостта, на която съм посветила живота си", категорична е тя. 

Оставката на Стърджън идва след като мъж, осъден за две изнасилвания, беше настанен в женски затвор, след като решил да смени пола си. Преди това Върховният съд постанови, че шотландското правителство не може да организира втори референдум за независимост от Лондон, без одобрението на британския парламент.

Като политик Стърджън е радетел за независимост на Шотландия и отделянето ѝ от Великобритания. Тя стана лидер на управляващата Шотландска национална партия през 2014 г., непосредствено след произведения същата година референдум за независимост на Шотландия, на който мнозинството от избирателите (55%) гласуваха за оставането в Обединеното кралство, докато независимостта подкрепиха едва 45 на сто.

В последно време Стърджън се забърка в скандал около политиката към транссексуалните, след като Шотландия прие закон, улесняващ смяната на пола.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.