Политическите сили коментираха и случая в „Локорско”

Тежкият случай със смъртта на нелегални мигранти отекна и сред политическите сили. От „Продължаваме промяната” и ГЕРБ припомниха, че за проблемите по границата се знае отдавна, но очевидно все още не се прави достатъчно. Определиха случилото се и като огромна човешка трагедия. Случаят в Локорско стана точно преди политическите сили да влязат в новата предизборна кампания. А партиите вече стягат редиците си за новите избори.

Това, че има проблем по границата знаят както българските служби, така и чуждестранните, припомниха политиците, а това е и един от проблемите за приемането ни в Шенген. Не всички обаче смятат, че увеличаването на наказанията ще реши проблема. Иначе вероятно този тежък случай с нелегални мигранти ще даде отзвук и в предизборната кампания. Партиите вече подготвят листите си. В „Събуди се” Даниел Лорер от ПП и ДБ обясни, че вероятно той ще води листата на коалицията във Варна, а Явор Божанков - в Габрово. А от ГЕРБ са убедени, че без тяхната партия няма как да има стабилно управление те също подготвят листите си. БСП пък ще реши дали да прави коалиции след изборите след проучване в партийните редици.

Случаят в Локорско е огромна трагедия. Така част от политиците коментираха смъртта на 18 нелегални мигранти. „Ние си знаем, че имаме огромен проблем. Лесно може да се мине границата. Има много пробойни. Това е и част от проблемите ни за Шенген”, каза Даниел Лорер.
„Това можеше да се очаква предвид злощастните инциденти с полицаи преди това. За съжаление това е резултат от тежката разсипия в МВР”, каза Георг Георгиев от ГЕРБ. Затова лидерът на ГЕРБ обвини кабинета на Кирил Петков и по-конкретно - Бойко Рашков. „Каналите, които разтвори Бойко Рашков и „Промяната” ни доведоха до тук и този по шосетата”, каза Борисов.

Според ПП проблемът няма да бъде решен само с по-тежки наказания. „Само с по-високи присъди и повече пари за ограда няма да решим този проблем. Ако нямаме правосъдието, увеличаването на наказанията може да се превърне в още една възможност за рекет”, каза Лорер. 

На фона на този тежък случай обаче партиите продължават да гледат и към следващите избори и новия парламент. Те вече готвят и листите си. В новото обединение ПП –ДБ вече има спорове, признаха от коалицията. „Обединението е необходимо, обединени сме и в двете партии. Да, има разногласия и недоволни, но ние сме водени от нещо много по-важно”, каза Лорер.  

Така все още без да е утвърдено е възможно във Варна водач на листата да бъде Даниел Лорер. А в Габрово - бившият кадър на БСП Явор Божанков.

ГЕРБ пък са сигурни, че без тях стабилен кабинет ще е трудно да има. „Имаме важна задача - да накараме политиците да направят редовно правителство. А това може да стане само с добър резултат”, каза Борисов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.