Вашингтон призовава МВФ да финансира пълна програма за Киев

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън засили призивите си за увеличаване на финансовата подкрепа за Украйна. В същото време обяви, че Вашингтон увеличава своята подкрепа с нови 10 млрд. долара. Йелън направи това изявление в кулоарите на срещата на финансовите министри на страните от Г-20, която се провежда в южния индийски град Бенгалуру.

Байдън от Варшава: Подкрепата ни за Украйна няма да се промени, НАТО няма да се разпадне

„Както каза и президентът Байдън, ние ще стоим до Украйна в нейната битка толкова дълго, колкото е необходимо. Поздравяваме нашите съюзници за засилването на пряката им помощ и вярваме, че е изключително важно МВФ да приеме бързо финансиране на пълна програма за Украйна. Както казаха, че ще направят. Продължителната и стабилна подкрепа за Украйна ще бъде основната ни тема тук, в Индия”, каза Йелън.

Киев се надява да получи най-малко 15 милиарда долара в рамките на няколко години в рамките на програмата на МВФ. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал след среща в началото на седмицата с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Тя също участва в срещата на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева посети Киев (ВИДЕО)

Според Йелън пределните цени, които Западът наложи за руския петрол, са довели до намаление с 60% на приходите на Москва от търговията със суровината. Американският финансов министър уточни, че САЩ ще продължат дискусиите с Китай по икономическите въпроси в „подходящия за това момент”. Йелън подчерта, че „комуникацията между Вашингтон и Пекин е важна и за останалата част от света”. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.