Ще му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража"

Началникът на гарата в Лариса остава в ареста с тежки обвинения за катастрофата между два влака в Гърция миналата седмица.

След проведен разпит в неделя, следователят и прокурорът единодушно решиха на 59-годишния мъж да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Повдигнато му е обвинение за застрашаване на безопасността на транспорта, което носи наказание до десет години затвор, както и за множество убийства по невнимание.

Протести и безредици заради тежката влакова катастрофа в Гърция

„Имаше единодушно решение, както се очакваше. Магистратът и следователят решиха обвиняемият да бъде задържан под стража. Той каза всичко, каза истината, беше съсипан. Клиентът ми сподели точно какво се е случило, без да се страхува, че думите му ще го подведат под по-голяма отговорност. Правосъдието ще реши дали в казаното от него има доказателства за криминални престъпления”, коментира Стефанос Панцарцидис, адвокат на началник-гарата в Лариса.

Многолюдните протести в големите гръцки градове обаче не стихват и хората искат отговорност от управляващите. Докато в съда в Лариса течеше изслушването на началник-гарата, повече от 10 хиляди души се бяха стекли на площад „Синтагма” в Атина, за да изразят гнева си от жестоката влакова катастрофа.

„Въпреки непрекъснатите предупреждения на работниците, имаше престъпно безразличие от страна на отговорните към нашите искания за системите за безопасност и това доведе до този трагичен инцидент”, каза шефът на синдиката на машинистите Костас Генидуниас.

Стигна се и до сблъсъци на част от протестиращите с полицията, а безредиците се пренесоха по улиците около парламента. По-рано в неделния ден премиерът Кириакос Мицотакис се извини на нацията. Той написа дълго обръщение, в което заяви, че държавата не може и няма да се крие зад извинението, че началникът на гарата е допуснал човешка грешка. 

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook