По думите на Спас Иванов санкциите за родителите биха били сериозни

Експертите по киберсигурност и полицията ще разберат до 1-2 дни дали зад бомбените заплахи в училищата у нас от понеделник стои дете. Това увери в ефира на „Здравей, България” киберспециалистът Спас Иванов. По думите му, ако се установи, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат санкционирани и осъдени за сериозна сума пари.

И допълни, че хипотезите, по които се работи, относно случая, са две.

„Едната е да бъде предизвикана паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата цел е дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион. Обикновено зад подобно случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит”, уточни експертът.

Имейли със заплахи за бомби са получени в училища в София, Бургас и Варна (СНИМКА)

В понеделник директорите на учебни заведения реагираха по различен начин на сигнала. Някои ученици бяха евакуирани за 2 часа, други за 24, а имаше и училища, които продължиха работа без прекъсване. В ефира ни директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров разказа какво точно се е случило вчера.

„Съдържанието на имейла ми изглеждаше странно. Получихме обаждане от местните власти и полицията. Колегата зам.-директор се обади на телефон 112. Оттам казаха да се обадим на полицията. Органите на реда дойдоха и дадохме показания какви действия сме предприели”, обясни Александров. Той допълни, че децата са реагирали спокойно и не е имало паника.

„Държим да получим точни инструкции какво да правим, ако някога случаят се повтори. Трябва да има ясни стъпки за всички училища”, уточни директорът на училището.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.