"Торовете и зърното не са в листа със санкционирани стоки. Но всичко останало е", обясни Лавров

Русия заплаши Запада, че няма да удължи сделката за износ на украинско зърно. Външният министър Сергей Лавров беше в Турция за среща с президента Реджеп Ердоган, на която беше обсъдена темата.

Сделката беше подписана през лятото от Русия, Украйна, Турция и ООН. Тя позволява износа на украинско зърно и торове от Одеса и още две пристанища в района.

ООН казва, че сделката е решаваща за доставките на зърно за много бедни държави. досега страните по договора се разбраха да го удължат на два пъти. Недоволството на Русия е заради трудностите да изнася собственото си зърно и торове. Западът не им налага преки ограничения. Но санкциите във финансовия сектор не позволяват на руснаците да застраховат товарите и да получават плащания.

"Торовете и зърното не са в листа със санкционирани стоки. Но всичко останало е. Говоря за изключването от системата СУИФТ. Факт е, че е невъзможно да застраховаме товара на нормални цени. Невъзможността руски кораби да влизат в пристанища в Средиземно море и чуждестранни кораби да влизат в наши пристанища. Списъкът е безкраен", обясни Лавров. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook