"Най-остър недостиг" ще има в най-бедните страни

В последните 20 години има недостиг на здравни работници. Това заяви експерт от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Анадолската агенция и БГНЕС. Директорът на отдела за промоция на здравето в СЗО Рюдигер Креч заяви, че те знаят какво да се направи.

От организацията наскоро прогнозираха недостиг на 10 млн. здравни работници и специалисти по здравни грижи до 2030 г. Заради настоящите тенденции, като "най-остър недостиг" ще има в най-бедните страни.

Пациент преби личната си лекарка

"СЗО от доста години бие тревожния звънец, че сме изправени пред сериозен недостиг на здравни и социални работници", заяви Креч и подчерта, че този проблем може да бъде преодолян с подкрепата на държавите членки.

Отбелязвайки, че СЗО има готови планове за действие на регионално и глобално равнище за това как да се справи с недостига на здравни работници, той каза, че въпреки всички тези усилия "държавите всъщност не предприемат необходимите стъпки, за да смекчат достатъчно този недостиг".

Пиян пациент нападна с ножица медицинска сестра (ВИДЕО) 

Има "много неща, които можем да направим", за да задържим хората в здравната система, като организираме условията за здравните работници, заплатите и кариерните възможности, особено за медицинските сестри, каза той и допълни, че светът е в смут, както е било при основаването на СЗО след Втората световна война.

Той изреди последиците от пандемията от коронавирус и климатичната, социалната криза и регионалните войни.

Касата няма как да глобява лекарите за некачествена медицинска помощ

СЗО и всяка страна трябва да потърсят начини да помогнат на хората да се справят по-добре с тази несигурност, която е предизвикана от всички тези кризи, според него.

Преди коронавируса светът се сблъска с H5N1 (птичи грип), H1N1 (свински грип) и в някои региони със Зика (вирусно заболяване, пренасяно от комари) и ебола. "В СЗО получихме много критики след кризата с ебола през 2015 г.", уточни Креч и каза, че тя е била основателна.

"Нуждаем се не само от устойчиви здравни системи, но и от общества, които да могат по-добре да се справят със стреса върху системата при трудни ситуации", каза той и допълни, че това е урок, който трябва да бъде усвоен в световен мащаб.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова