Диан Костов представи арт инсталацията "Кръстопът. Цената на избора"

Български художник и иконописец плени Виена с мащабна изложба под формата на лабиринт. Тя е във втората по големина катедрала в столицата, а творбите впечатлиха посетителите със своя дързък прочит на изкуството. Изложбата на Диан Костов ще остане до 29 май.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Инсталацията е озаглавена "Кръстопът. Цената на избора". Тя преобрази вътрешното пространство на втората по големина катедрала във Виена - Вотивкирхе или Оброчната църква и изуми посетители, представители на Българския културен център „Дом Витгенщайн” и културната общност, които бяха дошли на откриването.

Изложбата - инсталация е осъществен по специалната покана на Йозеф Фаруджия, енорийски свещеник на Вотивкирхе. Той кани българския художник Диан Костов да реализира свой проект още през 2019 г., но COVID пандемията става повод плановете да бъдат осуетени. След края на кризата свещеник Йозеф Фаруджия подновява инициативата и този път изложбата е осъществена успешно.

"Кръстопът. Цената на избора" включва платна, достигат мащабите 11 на 7 метра. Над 70 икони, фрески и плакати на автора ще бъдат подредени под формата на лабиринт, в който зрителят да съпреживее чрез творчеството търсенето на смисъл и уповаването във вярата в трудни времена. 

Авторът Диан Костов е познат с това, че използва техниките на иконописта, но дава смел и мащабен поглед към големите проблеми на нашето съвремие — война, епидемии, но и сблъсък на ценности например. В неговата лична творческа вселена вярата винаги присъства особено силно. През 2019 г. инсталацията му "Кой си ти?" беше представена на XII Международно биенале на съвременното изкуство (Biennale Internazionale dell'Arte Contemporanea) във Флоренция, а по време на ковид пандемията той подари на лекарите в „Пирогов” иконата Света Богородица-Закрилница в знак на преклонение пред техния труд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.