Новият депутат подозира, че е възможно да има манипулация в резултатите

Два дни до решителния втори тур на президентските избори в Турция. На балотаж са действащият президент Реджеп Ердоган и опонентът му Кемал Кълъчдароглу. На първия тур двамата бяха с по-малко от 4% разлика.

Часове остават до първия балотаж в политическата история на Турция. Засега изглежда, че ерата на Ердоган ще продължи. Въпреки това заявката и амбицията на кандидата на опозицията е, че ще успее да стопи 4-те процента разлика от първия тур. Всички от Турция са вперили поглед в избирателите на третия кандидат - Синан Оган. Очаква се те да изиграят ключова роля в крайния резултат.

Преди балотажа в Турция: Какво показва социологията

Само пред камерата на NOVA застана един от депутатите на опозиционната партия, който след няколко дни се очаква да положи клетва в новия турски парламент. Депутатът на Народно републиканската партия Хасан Йозтюрк вярва в победата на своя лидер.

„Според мен са наравно, аз не вярвам, че Ердоган има голям шанс. Ако той спечели, Турция ще върви назад”, смята Хасан Йозтюрк.

Депутатът, с български корени, оборва и мненията, че 100 % от гласовете на третия кандидат Синан Оган ще отидат в полза на Ердоган.

„Синан Оган беше избран от обединение между три партии. Те обаче развалиха тази коалиция помежду си и две от партиите заявиха, че застават зад нас. Синан Оган каза, че ще е от страната на Ердоган, но той казва едно и прави друго”, коментира Хасан Йозтюрк.

Според него настоящият президент води агресивна кампания срещи опонента си. Затова от опозицията също избрали да втвърдят тона.

„Той владее турските медии. Държавните канали 6 часа излъчваха Ердоган какво говори, Кълъчдароглу говори само 46 минути. Състезанието между двамата не е справедливо. Ние сега искаме да покажем, че това не е правилно. Затова избираме да кажем и да покажем какво грешки е направил Ердоган през последните 20 години. В последната седмица ние избрахме да контраатакуваме”, каза Хасан Йозтюрк.

Новият депутат подозира, че е възможно да има манипулация в резултатите, за това една от основните цели на опозицията в неделя ще е да имат наблюдатели във всички секции в страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.