Какви са причините за липсата на кадри

Продължава недостига на кадри по Черноморието за летния сезон. Хотелиери са принудени да "внасят" персонал от съседни страни - включително от Киргизстан.

Според зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов проблемът е много голям. "Сред факторите е, че събираме персонал за временна заетост до 6 месеца. Очаквам от Киргизстан работници, за които платих вече билетите да пристигнат, не знам дали ще дойдат обучени. Визите им са за 6 месеца. Масово младите хора бягат. Недалновидната политика от министерствата на туризма и образованието оказва въздействие. Ние обучаваме кадри, които не остават и ден в България. Не са никак ниски заплатите. На всички позиции има липса на кадри", заяви той.

По думите му липсват най-много чистачи и камериери. "Вземам моите работници от 60-70 км. Организирам пътуването им с кола, транспортирам ги до работа сутрин и вечер", споделя Налбантов.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.