Финансовият министър Асен Василев представи план-сметката до края на годината

Новият бюджет на страната ще влезе в сила от 1 август, обяви финансовият министър Асен Василев. Днес той представи план-сметката на държавата пред депутати, а после и пред медиите. Обещаните увеличения на пенсии и заплати ще бъдат реализирани, стана ясно от думите му.  

В проектобюджета Василев предлага свиване на дефицита до 3%, каквото е изискването за влизане в еврозоната. Очаква се големите приходи, които да запълнят дупките в хазната, да дойдат от събиране на 100% дивидент от държавните дружества, което е със 700 млн. лева допълнително приходи.

Василев за новия бюджет: Не са пипани разходите за пенсии и заплати

Не се планира увеличение на данъците. До края на годината остават данъчните облекчения. Единствено ДДС на природния газ отново става 20%. Планът е допълнителни средства да дойдат и от второто плащане по Плана за възстановяване още тази година.

„Не са пипани разходите за пенсии и заплати. 10-процентното увеличение на възнагражденията за администрациите, които не са получили такова миналата година, е включено”, увери Василев.

Подсигурени са средства и за увеличение на заплати в болниците. „За да може всички лечебни заведения да достигнат до 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар”, допълни министърът.

Денков: Почти 25% повече средства за общините в бюджета за 2023 г.

Разчетени са и допълнителни пари след щетите от големите наводнения. „Фондът за бедствия в проектобюджета на служебния кабинет беше разчетен на 80 млн. лв. В момента е вдигнат на 130 млн. лв. Към момента около 60 млн. лв. от този фонд са използвани”, поясни Василев.

Премиерът Николай Денков обясни, че парите за общините, заложени в план-сметката, са близо 7 млрд. Така ще има допълнително за субсидия.

„Бюджетът закъсня изключително много. В средата на годината ще приемаме бюджет. Общият процент на увеличаване на субсидията и на разходите, които са свързани с управление от общините, е над 24”, поясни министър-председателят.

Василев обсъди сметките с депутатите от Бюджетната комисия в Народното събрание, но част от тях останаха скептични към изчисленията.

„Оценяваме стремежа на Министерството на финансите да постигне бюджет с дефицит до 3%. По темата, свързана с енергетиката, по отношение на дивидента - искаме още допълнителна информация”, коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Депутатите приеха удължаването на бюджета

„Това е един добър счетоводен документ, но бих го определил като политика по силно „затягане на коланите”, каза Румен Гечев от БСП.

„Трудно е да се каже дали има нещо съмнително. Могат да възникнат рискове по изпълнението на някои от числата”, добави Петър Чобанов от ДПС.

„Получихме добър отговор от министъра. Говори се, че натискат одиторите да направят нов одит на енергийните дружества, за да вдигнат печалбата по документи, което ще е фалшификация, за да му излязат сметките за 3% дефицит”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

„Най-големият риск е гласуването в парламента. Там ще бъдат основните дебати и многото предложения между първо и второ четене”, посочи Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Бюджетът трябва да бъде гласуван от Министерския съвет на 3 юли. План-сметката трябва да бъде приета от Народното събрание до края на юли, когато изтича второто удължение на финансовата рамка.

Основните параметри в бюджета

Бюджетът е разчетен при увеличаване на БВП с 1.8% или 184 млрд. лева и годишна инфлация в размер на 7,8%. Асен Василев твърди, че няма да се наложи да се тегли нов държавен дълг и той ще остане в рамките на 23-24%.

За сметка на това има прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв. Заложено е увеличение на приходите от 3.5 млрд. лв. основно по линия на НАП и Агенция „Митници”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.