Икономистът Георги Василев с коментар за бъдещи мерки срещу сивия сектор

Възможно ли е да се задължат търговците да осигурят възможност за плащане с ПОС терминал навсякъде? Имаме ли право да отказваме да си платим сметката, ако нямаме издадена касова бележка? Тези теми в ефира на "Здравей, България" коментира Георги Василев, старши икономист в "Отворено общество". 

"Всъщност това го има в проекта за закон на бюджета, в преходните и заключителни разпоредби. Пише, че ако не е издаден фискален бон, може да откажем плащане и да си тръгнем", каза Василев. 

За предпочитане е идеята за легитимен отказ на плащане да бъде тествана първо в по-ограничен мащаб и след това да се практикува в национален. Подобни действия може да събудят гражданското общество, смята икономистът. 

Асен Василев за проектобюджет 2023: 3% дефицит, възстановяваме 20% ДДС за газа

По въпросът за плащането на заплатите на служителите по банков път и разплащането с ПОС терминал, Василев коментира, че е напълно възможно. И подчерта, че в повечето случаи нежеланието за подобни действия от страна на работодателя индикира укриване на доходи. 

"Бих подкрепил такива предложения. В бижутерските магазини, например, където средната стойност на една покупка е 4-цифрено число, е несериозно да се каже, че няма ПОС терминал или че е развален. И то обикновено се "разваля" след 20 ч. вечерта, когато вече е ясно, че данъчната администрация не работи. Може би е добра идея да се правят данъчни проверки именно там, където ПОС терминалите се "развалят", каза още Василев. 

Министерството на финансите публикува проектобюджета за годината (ВИДЕО)

Време е държавата, работодателите, бизнесът и синдикатите да се разберат да спрат укриването на обороти и доходи, а в замяна да получават някакво облекчение от държавата, например по-ниска ставка, предложи икономистът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Камена Георгиева