Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев

Обмисля се част от парогенераторите за реакторите за АЕЦ „Белене“ да бъдат използвани в шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, каза министърът на енергетиката Румен Радев. Той допълни, че се очаква Националната електрическа компания да осигури адекватна, професионална и независима експертиза и оценка на оборудването за АЕЦ „Белене”.

С решение на Народното събрание на Радев беше възложено да започне преговори с украинския си колега за продажба на оборудването, предназначено за проекта „Белене”. Цената не може да бъде по-ниска от тази, която страната ни е платила за него - 1,2 млрд. лв. Състоя се и първата работна среща между представители на България и Украйна, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, който беше подписан по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София.

ЯДРЕНА СДЕЛКА С УКРАЙНА: Колко ще спечелим от продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене"?

Министър Радев каза и каква е препоръката на консорциума, който прави проучвания за наличие на природен газ в българската акватория на Черно море.

„Доста сеизмични проучвания, както и всичко, което се случва в съседните акватории, ни навеждат на мисълта, че имаме достатъчно основания, поне на едно от находищата с потенциален годишен добив за около 5 млрд. куб. метра да се пристъпи и към реален проучвателен сондаж”, заяви Радев.

Очаква се в парламентарната Комисия по енергетика да бъде внесено предложение страната ни, чрез Българския енергиен холдинг, да влезе като партньор в консорциума, който включва фирмите „Тотал” и OMV.

Сблъсък на позициите между партиите за военната помощ за Украйна и АЕЦ "Белене"

„И към момента „Булгаргаз“ работи с водеща правна кантора. Продължават да изчистват текстове и възможни сценарии“, каза Радев в отговор на въпрос защо все още България не е сред страните, подали иск срещу „Газпром” заради спирането на доставките на синьо гориво в края на април 2022 г. Сред проблемите пред иска е и това, че „Булгартрансгаз” е оператор на газова инфраструктура, през която и в момента минават значителни потоци руски газ, които захранват съседни страни.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.