Тя е по инициатива на Столичната община и "Екоравновесие"

Започна кампанията, която обяснява ползите от кастрация на домашни кучета в София. Тя е по инициатива на Столичната община и „Екоравновесие”. 

„Всяка година се провеждат такива кампании по всички периферни райони на Столична община и имат за цел да информират хората, които са собственици на домашни животни за ползите от кастрацията и най-вече за здравето на техните кученца”, обясни Анна Стойкова от Столичната община.

По време на кампанията се обяснява и колко е важно домашните животни да бъдат регистрирани и декларирани. „Това са две различни стъпки. Регистрацията представлява посещение при ветеринар, който издава паспорт на кучето, осъществява така нареченото чипиране, като чипът носи важна информация за името на кучето, името на собственика, на колко години е. Ако кучето бъде изгубено, то може да намери своите собственици”, посочи още Анна Стойкова.

Информацията, която се съдържа в чипа се входира и в интегрираната информационна система към БАБХ. „Декларирането на домашните любимци се осъществява в данъчната служба на съответната администрация по местоживеене на собственика на домашното куче”, коментира представителят на Столичната община.  

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Вероника Димитрова