Очаква се до 10 дни да пристигнат 15 000 дози

Липсва ваксината срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и вирусен хепатит тип Б. Това показва справка към 30 юли, публикувана на сайта на Столичната РЗИ. Според задължителния имунизационен календар на страната тази ваксина се поставя на бебета на втория, третия и четвъртия месец след раждането им.

"Преди дни получихме писмо от представителя за България на производителя на ваксината, с което ни уведомяват, че има затруднения в производството и че ще има забавяне на доставката за август", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Проф. Красимир Антонов: Всеки ден в България умира по един човек от хепатит

Ваксината вече няма да се произвежда с досегашното ѝ наименование, уточни той. По думите му новата доставка на ваксината, която се очаква до 10 дни, ще съдържа 15 000 дози. След нормализиране на производствения процес, наименованието на ваксината ще бъде едно и също за цяла Европа.

Министерството на здравеопазването е информирано за предстоящо забавяне на доставката на 65 000 дози от изпълнителя по договора, но прави всичко възможно в най-кратки срокове да бъде решен проблема с доставката. Очаква се до 2-3 седмици да има наличности от ваксината. Подробна информация за предстоящата доставка се очаква до няколко дни, допълниха от министерството.

МЗ: Шесткомпонентната ваксина за новородени вече е налична

"Ако поставянето на тази ваксина се забави с един или два месеца, не е притеснително", посочи д-р Милица Дочева, специализант по педиатрия към Клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“. По думите й, ако имунизирането се забави в по-дългосрочен план, не би било благоприятно, особено за определена група от подлежащите на ваксинация.

На тази възраст има и други задължителни ваксини, както и препоръчителните – срещу ротавирусни инфекции, които трябва да се поставят на бебетата, каза още д-р Дочева. Тя посъветва родителите да не отлагат имунизациите на децата си.

Повече пари за инвитро: Семействата ще получават по 6000 лв. за процедура

"Има доста голямо ваксинално покритие на населението срещу заболяванията, така че те да не се развиват в обществото", каза още д-р Дочева. По думите й докато в обществото има над 80% покритие, няма риск за съответната неваксинирана група.

По-големият проблем от липсата на тази ваксина в момента е наличието на антиваксърско движение – хора, които отказват имунизация с всички ваксини, което излага на риск цялото общество, допълни д-р Дочева. По думите й заради неправилните им твърдения има риск от понижаване на ваксиналния обхват сред населението.

Какви рискове крие раждането в домашни условия

Източник: Десислава Пеева, БТА