Калин Стоянов твърди, че не провежда чистка в МВР

Смените в МВР не са политически и това не е чистка, заяви в първия си коментар вътрешният министър Калин Стоянов. Вчера 11 областни директори на МВР бяха приканени да напуснат постовете си. Според бившия вътрешен министър Иван Демерджиев обаче това е „чистка и обезкървяване на системата с политически мотиви”.

За момента няма официална информация за резултата от срещите проведени в сградата на МВР в четвъртък.  Официално до момента стана ясно, че директорът на ОДМВР Бургас напуска не само поста си, но и системата на МВР. Позицията си освобождава и директора във Варна. Постът му поема заместника му. Директорското място освобождават още полицаи номер едно на Благоевград и Пазарджик. Пловдив също е с нов директор от днес. Трима от новоназначените шефове са от звената Дирекция „Борба с организираната престъпност” откъдето идва и вътрешният министър Калин Стоянов.

Вътрешният министър: Чистка в МВР няма, рокадите не са по политически причини

Вътрешният министър заяви, че не правел чистка, а подбирал екипа, с който ще работи.„Категорично не се сменят по политически причини. Там, където ще има смени, поставям хора, на които имам доверие и смятам, че ще се справят по-добре от към момента действащите ръководители. Това е избор на екипа, с който ще работя”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Според бившия вътрешен министър Иван Демерджиев, обаче това е обезкървяване на системата.
„Не са помолени. Притиснати са да подадат оставки. За мен това е обезкървяване на системата. В същите тези разговори той ясно на някои от тях е казал, че не става въпрос за резултати, а за политически решение. Той може да си прави екип, но този екип се нарича политически кабинет. Професионалната структура трябва да се запази като такава”, подчерта бившият вътрешен министър Иван Демерджиев.  

Освобождаването на директорите е на базата на постигнати резултати, твърди вътрешният министър. „Има анализ на почти всички областни дирекции. Не съм взимал целенасочени решения. Всичко в работата е проверено. Поставих приоритети, които са на министерството, и критерии, които ние следва да изпълним. Считам, че тези хора, които ще поемат постовете сега, ще изпълнят критериите”, категоричен е Калин Стоянов.

Директорът на ОДМВР - Бургас напусна поста си

Ексвътрешният министър контрира, че сменените директори са с едни от най-добрите резултати и разкриваемост. „Има няколко областни дирекции с много подобрени резултати. Визирам Бургас, Пазарджик, Благоевград. Не могат да се правят промени там, където примерно в Пазарджик дикректорът е придвижил дирекцията си от 26-о на трето място по всички параметри, които се следят”, посочи Демерджиев.

Извън вече официалните смени, по информация на NOVA да напуснат са били приканени директорите на Ловеч, Добрич и Разград. Те са отказали да подадат оставките си. По-късно са уведомени, че остават на постовете си. Полицаи номер едно на Враца и на Габрово са освободили постовете си и са назначени на по-ниски позиции, твърдят източници на NOVA.

За коментар потърсихме и прекия ръководител на освободените директори и професионален ръководител на МВР- главният секретар на МВР Петър Tодоров. Той заяви, че е в болничен и случващото се не е съгласувано с него.