На помощ са се отзовали и български спасители

Вече пети ден турски и международни екипи, сред които български спасители, участват в акция за спасяването на американски спелеолог, блокиран на дълбочина от над 1000 метра в пещера в Южна Турция.

Марк Дики е блокиран на дълбочина 1040 м. в пещерата Морджа в планината Таурус, окръг Мерсин, тъй като се е разболял по време на международна експедиция в пещерата. 40-годишният мъж получил кръвоизлив на стомаха по време на експедицията.

"Девет човека са на различна дълбочина в пещерата, 6 от тях са на дъното. Двама подготвят системи за извличане, а още двама подготвят лагер", каза Владимир Георгиев, ръководител „Пещерно спасяване”. 

След наводненията в Испания: Полиция и спасители издирват изчезнали (ВИДЕО)

В петък турската медия Хабертюрк съобщи, че след проведено неколкодневно лечение американският изследовател вече е на крака и се очаква скоро да може да напусне пещерата. Досега лекарите, лекуващи Дики, са му влели четири банки кръв и той се е повлиял положително на лечението.

"Включвам се от почти 1000 метра под земята. Както виждате, аз съм на крака, нащрек съм, говоря, но все още не съм напълно излекуван вътрешно, така че ще имам нужда от помощ, за да се измъкна от тук. Подобни ситуации са често срещани в света на пещерняците и това е чудесна възможност да демонстрираме колко добре и сплотено работи международната общност", посочи Марк Дики, американски спелеолог.

Бреговата охрана на САЩ спаси мъж, попаднал на безлюден остров за 3 дни (ВИДЕО)

По информация на Европейската асоциация за пещерно спасяване още в понеделник четирима спасители от "Пещерно спасяване" България са пристигнали в района, последвани от още две групи български пещерни спасители с лекар и фелдшер - общо 17 души.

На 6 септември са пристигнали още около 35 спасители от Хърватия, Полша и Италия. На място вече работят българският екип от 17 човека и около 10 от Унгария. Още екипи от различни страни са готови да се включат при нужда, тъй като това е една от най-големите пещерни спасителни акции. 

Осем от българските участници са влезли, за да свалят екипировка, да изградят подземен лагер за пет човека на 500 м. (дълбочина) и да прокарат телефонен кабел. Други четирима влязоха преди два дни, за да свалят банки с кръв и да изграждат лагер“, посочиха още от "Пещерно спасяване".

"Може би в рамките на 10 часа може да започне извличането, късно тази нощ или рано сутринта", посочи Владимир Георгиев. 

Пещерата е разделена на 7 участъка и всеки екип от съответната държава е поел екипирането и извличането в неговия участък. Българските спасители са в участъка от -1040 до -700 м. Извличането ще продължи най-малко три дни. 
"Започване не означава,че всичко ще стане наведнъж. За момента е подготвен с въжени системи между 1000 и 700 метра, ще бъде извлечен. Там ще има междинен лагер. Ще бъде оставен да почива и спасителите ще се сменят", добави Георгиев.

Видео: Ройтерс

Репортер: Тоня Стоянович