Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, допълни президентът

Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики сред страните с високи и средни доходи в ООН. Това заяви президентът Румен Радев в кулоарите на Общото събрание на ООН. 

Президентът не цитира източника на проучването, според което страната ни се нарежда сред водещите икономики по отношение на иновациите. Според Световния индекс за иновации за 2022 г. България действително е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В генералната класация обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани държави.

Радев: Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт

„Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, каза Радев.

Президентът говори на лидерски диалог за изпълнението на целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, в който участваха 15 държавни глави и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации.

Радев за реформата в службите: Да се разберат срещу посолството ли тръгват

Източник: Любомир Мартинов, БТА