Контактна група на протестиращите е на среща с премиера Николай Денков

Напрежение и словесни сблъсъци белязаха днешния национален протест на зърнопроизводителите. Те се събраха рано сутринта на един от входовете на столицата, а стотици трактори паркираха край „Ботевградско шосе” в готовност да тръгнат към Министерския съвет. Машините обаче останаха край София, а към триъгълника на властта се насочиха земеделците. Покана за среща към тях отправи премиерът Николай Денков, а земеделците изпратиха контактна група, която да проведе разговора. На срещата присъсват и финансовият министър Асен Василев и земеделският министър Кирил Вътев. Протестиращите имат пет искания, но основното е забраната за внос на редица стоки от Украйна, сред които слънчоглед, царевица, пшеница и рапица. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

През цялата нощ тежка техника пътуваше към входовете на София. И рано сутринта стотици трактори се събраха край Ботевградско шосе. Но не за всички пътуването мина без проблеми.

“Имаше проблеми. Стояхме доста време. Заради разрешително ли – не знам. Но чакахме около 5-6 часа”, разказа Данчо.

Разлято мляко и смачкани малини: Земеделският министър отиде при протестиращите

За разлика от Данчо Богдан пристигнал бързо, тъй като живее в Елин Пелин. Той е зърнопроизводител от над 30 години. “Проблемът ни е, че пазарът ни е много свит в зърното. Ограничават ни във всичко, скъпи торове, препарати. Лошото е, че нашата продукция седи в складовете, внасяме отвън уж по-евтина”, посочва Богдан.

Зърнопроизводителите получиха подкрепа и от други отрасли в бранша. „ Днес, ако на този ден разделен - не обърнем политиката в полза на секторите, които са застрашени от изчезване - бълагарски плодове и зеленчуци няма да има в нашата държава, няма да има производство”, категоричен е Цветан Цеков, съпредседател на Браншова камара “Плодове и зеленчуци”.

Основното искане остава забраната на внос от Украйна. Ще бъде ли подновен диалогът с държавата обаче не стана ясно. Още не са готови да забравят и думите на премиера, който ги определи като "терористи". „Ако някой иска са се извини - просто може да го направи. Това, което направи министър-председателят не беше точно извинение към хората в сектора. Надявам се в даден момент хората да почувстват облекчение от тези думи, които бяха казани, защото това не отива на министър-председател и академик”, подчерта Илия Проданов, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

МФ: Ще бъдат отпуснати допълнително 63 млн. лв. за подпомагане на земеделците

Малко след обед при земеделците пристигна земеделският министър Кирил Вътев. Посрещнаха го с хвърлени на земята малини и прясно мляко. Така, вместо да потуши напрежението, министърът го разпали. „Така,  както всички премиери на петте  погранични държави водят преговори с премиера на Украйна, същото прави и премиерът Николай Денков. Аз смятам, че този протест търси резултат. Тези искания очакват резултат. Ако резултатите бяха с викане, давайте, ще викам заедно с вас”, заяви земеделският министър Кирил Вътев.

Тежката техника ще стъпи на жълтите павета утре. От Столичната община са позволили 80 трактора да се придвижат под прозорците на властта.

Повече гледайте във видеото.