Инфлацията в Хърватия не расте вследствие на влизането в еврозоната, уточни Ковачева

Инфлацията в Хърватия не расте вследствие на влизането ѝ в еврозоната. Това уточни Ралица Ковачева, журналист, "Фактчек.бг" и подчерта, че това не значи, че я няма. "Има инфлация, хърватското правителство взима превантивни мерки, но тя не расте заради този фактор", каза тя. 

Коментарите по темата възникнаха, след като в интернет се появиха статии и Facebook публикации с подвеждаща информация. Ковачева показа реалната картина на инфлацията в Хърватия на графика. 

"Това, което сме обозначили с червена линия е момента на влизане на страната в еврозоната. Вижда се ясно, че пикът на инфлацията е бил миналата есен. Това са реалните числа, те станаха повод за редица подвеждащи публикации”, заяви Ралица Ковачева, журналист, "Фактчек.бг".

"Ловци на лъжи": Списък за мишени за убийства ли е „Миротворец”?

„Както може да се досетим всички тези публикации, преписани по един и същи начин от един източник, не търсят каква е причината за инфлацията. Има отражение и туристическият сезон. Това е неизбежно зло, ако искаш да имаш много туристи”, добави тя.

„Има модел да се произвеждат неверни или подвеждащи новини из Facebook. Това са страници, които претендират, че споделят развлекателно съдържание. Но всъщност с ярък статус, създаващ тревога, поставят в коментари линк, който разпространява един и същи линк. Работи се в огромни мащаби”, посочи журналистът.