Това съобщи директорът на Българския културен институт Жана Яковлева

Българското предложение за престижната филмова награда "Оскар" - "Уроците на Блага" на реж. Стефан Командарев, влезе в официалната селекция на 18-ия Romе Film Fest (Festa del Cinema). Това съобщи директорът на Българския културен институт Жана Яковлева, която коментира развълнувано: "Няма нищо случайно в този живот!!! Безумно съм щастлива!!!".

"Уроците на Блага" е българското предложение за "Оскар"

Добрата новина за поредния успех на вече спечелилия престижни отличия български филм, идва непосредствено след посещението на министъра на културата Кръстю Кръстев в Рим, където той откри 16-ото издание на Празника на българското кино.

Осемнадесетото издание на Римския филмов фестивал, който е официално признат от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти FIAPF, ще се проведе от 18 до 29 октомври 2023 г. Събитието ще има допълнителен ден на програмиране, съответстващ на продължителността на други известни международни фестивали, като този в Кан. Категорията, в която ще се състезава нашият "Уроците на Блага“, заедно с още 17 международни филма, е "Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“.

Източник: "Фокус"