В него ще участват общо 38 компании от 19 държави

България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии. Това стана ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски, пише БНР. „Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света”, подчерта държавният глава.

Зеленски обяви създаването на Съюз на отбранителните индустрии

В алианса, чието създаване беше обявено от Зеленски в събота в Киев по време на форум на отбранителната индустрия, ще участват общо 38 компании от 19 държави. Сред тях, освен нашата страна, президентът посочи Австралия, Белгия, САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Северна Македония, Словакия, Испания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Канада. По време на форума украинските производители са подписали 20 споразумения и меморандуми с фирми-партньори, съобщи още Зеленски.

На същия форум стана ясно, че в Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове „Байрактар”. Завършването му ще отнеме около година и половина.

Източник: БНР