Блокадата на основни пътни артерии продължава

След четири дни блокади на основни пътища в страната се появи шанс за преговори между протестиращите и властта. Синдикатите на миньорите и енергетиците обявиха, че са готови да седнат на една маса с политиците. Условието – да говорят с представители на всички групи в парламента, а не само с управляващите в Министерския съвет. Поставени са и нови, по-компромисни условия.

Междувременно премиерът Николай Денков отправи нова покана за среща към протестиращите миньори и енергетици. Той ги покани на разговор за конкретните стъпки на енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил във вторник от 11 часа в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево. Синдикалистите обаче отказаха тази покана.

Протестът на АМ „Тракия”

Протестиращите там заявиха, че демонстрацията не е политическа и нямат такава цел.
„Ние сме работници и отстояваме нашите права и интереси”, заяви протестиращият Георги Георгиев. „Това е абсолютна глупост и лъжа. На този протест не се допускат политически нагласи”, заяви Мариана Славова, друг протестиращ. „Този протест не е синдикален”, уточни недоволният Янчо Петров. „Ние си искаме работните места. Искаме да си изкарваме парите с честен труд”, категоричен е Дамян Косев. 

Протестиращите споделиха, че се чувстват излъгани. „Политиците са мошеници. Не вярвам на никого”, каза Георги по време на протеста. Недоволните продължават да чакат министър-председателя Денков при тях. Те отказаха да се срещнат с премиера Николай Денков, както и предложението да получат до 36 заплати, което им беше обещано при напускане. От партиите очакват гаранция и подписан документ, който да спазват и в бъдеще. „Да поемат ангажимент към народа, който ги е изпратил там”, допълни Живко. В противен случай ще поискат оставката на кабинета.

Все пак край Стара Загора синдикатите заявиха, че са готови на разговори, но при условие, че те се проведат с шефовете на парламентарно представените партии и задължително в Народното събрание, а не в Министерския съвет. Те са готови да преговарят по 6 точки, за които партиите да гарантират. Протестиращите искат да се осигури Механизъм за работа на въглищните централи и да се изработи енергийна стратегия до 2050 г. Настояват да се отложи либерализацията на енергийния пазар за битови потребители, докато домакинствата у нас достигнат средноевропейските нива за енергийна бедност. Искат и гаранции за прозрачни процедурите за инвестициите, които са заложени в териториалните планове. Готови са на среща в парламента най-късно утре. Блокадите им обаче продължават, докато не бъде постигнато пълно съгласие по точките, който предлагат.

Протестът на Прохода на Републиката

„Хаинбоаз” също е затворен в понеделник. По обед синдикати и протестиращи се събраха да заседават, за да формулират исканията си. По информация на NOVA към желанията им има добавени още важни детайли.

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г.
3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на РБ до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в ТП на централите, мините и засегнатите общени в съответните региони с техните проекти.

6. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Денков към миньорите и енергетиците: Няма да има решения с протести и блокади, да започнем преговори

Протестът на АМ „Струма”

Въпреки настроението за диалог, на магистрала „Струма” се стигна и до сблъсък с полицията. Малко след 9 тази сутрин работещите в ТЕЦ „Бобов дол” тръгнаха с автомобилите си от централата към магистралата. Полицейски кордон ги спря, но за кратко. Протестиращите пробиха кордона и продължиха похода си, но без своите автомобили. Те отново срещнаха полицаите. Първо помолиха да бъдат пуснати доброволно с довода, че на протестите в други части на страната полицията не пречи. Словесно полицаи и протестиращи не се разбраха и се стигна до сблъсъци. В крайна сметка протестиращите затвориха магистралата и поискаха среща с управляващите.

„Да покажат какви планове за териториално развитие са изпратили в Брюксел, защото ние имаме информация, че още нищо не е пристигнало там”, призова Тодор Василев от КНСБ. Малко след обяд всички се запознаха с текстовете на териториалните планове и не останаха доволни. Според изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол” Любомир Спасов изпратеният към Брюксел план е „малко по-лош” от това, което са виждали преди.

 

За местната въглищна централа, към обявените на национално ниво 6 искания бяха поставени допълнителни 3 – незабавно развитие на индустриална зона, ангажиране на големи предприятия в изпълнение на инвестиционни проекти и преговори с ЕК за осигуряване на възможност за използване на газ като преходно гориво. „Осем месеца водим преговори с правителството, които докараха хората до това състояние. Ако бяха коректни, ако бяха диалогични през този период, това нещо в момента нямаше да се случи”, категоричен е Ивайло Димитров от КТ „Подкрепа”.

Създадена е организация сред протестиращите, като на смени постоянно ще има присъствие на магистралата. В района има алтернативен маршрут през пътен възел "Дупница Север" до пътен възел "Бобешово" и през деня струпване на автомобили около протестиращите нямаше.

Какви са исканията на енергетиците и миньорите

Хората искат осигуряване на дерогация за частично или пълно плащане на емисиите за ТЕЦ „Марица Изток” 2, като критична инфраструктура за страната. Таксите, които Електроенергиен системен оператор плаща, да бъдат рязко завишени и да се осигури работа на комплекса „Марица изток” поне до 2030 година. Настояват и правителството незабавно да изпълни решението на парламента за предоговаряне на Плана за възстановяване, като целта е отпадане на изискването за намаляване с 40% на емисиите от парниковите газове до 2026 г.

Протестиращите искат още прозрачна процедура за инвестиции и развитие на Бизнес зоните.

Темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова премиера да отиде при протестиращите. 

„Преди 3 години оставихме План за възстановяване. Всички параметри бяха съгласувани. Комисията беше приела компромиси, ние също. Синдикатите знаеха, работодателите също. Сега преговорите се водят от колегите, както виждате не ни канят на срещата", уточни той.