За исканията на работещите във въглищните централи и затварянето на ТЕЦ-овете

В териториалните планове има предвидени мерки и пари за справедлив преход. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Тодор Тодоров, член на Комисията за енергиен преход към МС.

Според него синдикатите трябва да настояват за запазване на доходите на хората, а не на работните места. Той уточни, че срокът за затваряне на централите, който фигурира в плановете, не е реалистичен, защото по икономически причини те няма да съществуват до тогава.

„Това не означава, че хората няма да получат справедлива компенсация. Трябва да се направи ясен план за децентрализация на производството на енергия, да се създадат нови работни места”, добави Тодоров. По думите му плановете за справедлив преход дават алтернатива на работещите за по-здравословни условия на живот. „Проблемът е, че плановете не се четат, а по темата има огромни манипулации”, каза още Тодоров.

Протестите на енергетици и миньори продължават

Според Виктор Минчев, член на УС на "Свободен енергиен пазар", икономиката на световния енергиен пазар е променена. „Въглищните централи не са конкурентоспособни. Там има способни хора, те могат и трябва да бъдат насочени към високоефективни производства, които да им носят повече пари”, уточни Минчев.

Той каза, че териториалните планове са инвестиционни програми. „Тези програми разписват как парите да бъдат усвоени, за да се осигурят нови работни места. Кандидатства се с конкретни предложения, правителството само дефинира рамките”, подчерта Виктор Минчев.

Целия разговор гледайте във видеото.