Има ли нередности в поредния подобен случай

Пореден случай, при който болна жена приписва апартаментите си на болногледачи и издъхва при мистериозни обстоятелства. Началникът на клиниката по хирургия в „Александровска болница” доц. д-р Манол Соколов и дерматологът д-р Евгения Божикова са получили по един апартамент от вече покойната им пациентка д-р Лидия Чакърова. Двамата твърдят, че тя им е дарила жилищата си в „Лозенец” и на „Лъвов мост”, защото са се грижили за нея.

Лидия Чакърова умира на 1 септември тази година, без никой от роднините ѝ да бъде уведомен. Смъртта ѝ е констатирана от общопрактикуващия лекар д-р Иван Минков, с когото дерматоложката живее на семейни начала. Два дни по-късно тялото на пенсионерката е кремирано в крематориума в Пловдив, където декларацията за съгласие от наследник не е задължителна.

„Тя каза: „Искам да ви даря моя апартамент”. Първата ми реакция беше „Не! В никакъв случай! Такива неща за мен са тежест”. Повече от 6 месеца - може би 8-9, разсъждавах по въпроса. Всички мои близки и адвокатката ми ме посъветваха да приема, защото това е нейната воля. Казаха, че нямам право да отхвърлям волята на жената”, коментира д-р Евгения Божикова.

Според рехабилитатора Галя Каменова за покойната жена не се полагали грижи. „Нямаше място по тялото, по което да няма синина. Трябва да е търкаляно тялото, за да посинее отвсякъде. Просто беше страшно”, спомня си жената.

„По следите”: Как часове след смъртта си пенсионерка прехвърли имоти на гледачката си

За контактите на възрастната жена с двамата лекари - д-р Евгения Божикова и доц. Манол Соколов, роднините ѝ разбират случайно през март тази година, когато тя изчезва от дома си на булевард „Мария Луиза” в София и няколко дни е с изключен телефон. Това разказва единият ѝ племенник Валентин Борисов. Той е разсиновен от сестрата на покойната Лидия, но се е чувал и виждал с леля си. „Тя ми се обади и ми каза, че е много страшно положението, че ще я водят някъде, но не знае къде. Оттам нататък нямаше връзка с нея. „После ще се чуем, после ще ти обясня”. Това бяха думите ѝ. След като мина един час, телефонът вече беше изключен”, казва племенникът на Чакърова.

Валентин започва да търси леля си в различни болници в София. Открива я в частен хоспис, където д-р Божикова решила да я настани, след като Лидия паднала, счупила си крака и претърпяла операция.

Според Валентин леля му не звучала напълно адекватна. Била опиянена. Д-р Евгения Божикова обаче твърди, че тя сама платила за операцията на възрастната жена. В хосписа племенникът на Лидия вижда двамата лекари за първи път, а д-р Божикова разбира, че Лидия все пак има роднини. Валентин твърди, че лекарката била видимо притеснена от неговото присъствие. 

Лидия Чакърова е дарила апартамента си на булевард „Мария Луиза” до „Лъвов мост” на д-р Божикова на 18 март 2022 г. с пълномощно. Лекарката твърди, че дълго се колебала дали да приеме жилището с пет стаи, но накрая се съгласила. В знак на благодарност лекарката решила, че ще се грижи за Лидия. Преди години започнала да лекува кожните ѝ проблеми безплатно и така така двете се сближили.

„ПО СЛЕДИТЕ” - новата рубрика на "Здравей, България" с разследване за имотна измама

До март тази година, когато пада и си чупи крака, Лидия можела да се обслужва сама. Плащала на жени да почистват дома ѝ и да ѝ пазаруват. След като е изписана от хосписа обаче, до 1 септември, когато умира, жената остава на легло. Д-р Божикова твърди, че през цялото това време е била до нея. Близките на възрастната жена обаче смятат, че за Лидия не са полагани никакви грижи.

„Тя беше… не мога да го опиша. Представете си едно малко човече с огромна гърбица, което лежи в странна поза и не мърда. 24 часа в денонощието тя не мърдаше. Беше цялата синя - раменете, ръцете, краката ѝ бяха синьо-черни. Или е от падане, или е търкаляно, или е влачено това тяло. Не определена зона, а цялото тяло... Не бях виждала подобно нещо досега. Такива синини от обездвижване не може да се появят. Те не са на лежащата страна, а на свободната”. Така Галя Каменова описва състоянието на починалата вече жена.

По думите ѝ Лидия не е била хранена, хигиената ѝ също не била добра. „Лежи на една страна и слюнката ѝ тече от устата. Тя не може да се избърше със салфетка. Слагаха кухненска ролка. И тя винаги беше вир-вода. Аз имам чувството, че за домашен любимец се грижи повече човек. Не мога да си го представя за човешко същество такова отношение”, продължава рехабилитаторката.

За да помага на леля си, племенникът ѝ Валентин отива да живее при нея за около 2 месеца. Разказва, че д-р Божикова не ходила често, защото била уморена, заета или била на почивки в България и чужбина. По думите му болногледачката, осигурена от лекарката, нямала медицинско образование и не можела да се грижи адекватно за Лидия.

На 20 април тази година Лидия дарява втория си апартамент в „Лозенец” на завеждащия клиниката по хирургия в „Александровска” болница доц. Манол Соколов, на когото преди години е била пациент. Няколко месеца преди да почине близка приятелка на Лидия, която пожела да остане анонимна, разказа, че трудно се свързвала с нея.

След като възрастната жена умира, д-р Божикова не уведомява никой от роднините ѝ. В смъртния акт пише, че е починала в 12 часа на обяд. Документът е изготвен от личния лекар на Лидия, който живее на семейни начала с д-р Божикова. „Не знаех, че тя има наследници. Сложила съм некролози на вратата с идеята, че който се интересува от нея, ще ги види. По съвет на моята адвокатка не се обадих на Валентин, тъй като последният ни разговор беше доста нелицеприятен. Аз запитах моята адвокатка дали да му се обадя и тя каза не, защото той не е никакъв роднина”, каза дерматоложката.

Д-р Иван Минков пише, че Лидия е починала от сърдечна недостатъчност. Не намира данни за насилствена смърт и разрешава покойната да бъде кремирана. Тялото ѝ е кремирано в Пловдив, защото в София се изисква задължително декларация от роднина. „Момчето от агенцията ми каза, че като ги е попитало за документи за родствена връзка, тя се е обадила на някаква адвокатка и тя ѝ е диктувала. На един кариран лист е написала „Аз, в качеството си нейна приятелка, давам съгласие да бъде кремирана. Тук няма грам чувства, човечност няма. Тук има бизнес и пари. И от погребението взела фактура, за да може да си осребри нещата”, коментира Емил Нешев, който също е племенник на покойницата.

Двамата племенници на Лидия Чакърова нямат право да получат наследство от нея по закон и не претендират за такова.

Повече гледайте във видеото.