Коментар на арабиста професор Владимир Чуков

Има ли риск конфликтът между Израел и „Хамас” да излезе отвъд границите на Ивицата Газа? Ще предприеме ли Тел Авив сухопътна операция в палестинския анклав? Очаква ли се хуманитарна катастрофа в региона? Коментар по тези въпроси в студиото на „Здравей, България” направи арабистът проф. Владимир Чуков.

„Такава трагедия, според мен, дори в Украйна няма. Защото всичко е концентрирано в една малка територия – 364 квадратни километра. Ивицата Газа е нещо като кувиоз за тези хора. Те нямат изход. Египет не ги иска, а в Израел няма къде да отидат”, посочи той.

Българка в Израел: Близо 30 души, включително бебе, чакаме евакуация на летището в Тел Авив

По думите му бягащите от конфликта палестинци нямат особен избор къде да отидат. „Ситуацията е сложна, защото ако Египет ги пусне през границите си, те трябва да отидат на Синайския полуостров. А този район е една среда, която е много близка до ДАЕШ като настроение и дух. Представете си какво означава това за националната сигурност на Египет. Президентът Сиси каза: „Можем да ги пуснем, но трафикът трябва да бъде двупосочен”. Тоест да приемат част от бежанците, но и да вкарат хуманитарна помощ, за да може тези, които искат, да останат в Газа”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК