Коментар на журналиста Асен Агов

Как се стигна до войната в Близкия изток? Има ли мирен изход от създалото се напрежение между Израел и „Хамас”? Коментар на тези въпроси в студиото на „Събуди се” направи журналистът Асен Агов.

"Този конфликт е бил и одста по-голям. По време на Войната Йом Кипур сблъсъкът беше изключително драматичен, тъй като в първите дни на войната Израел беше изправен до стената. Беше нападнат от Сирия, Египет и от още две страни, така че частите, разположени за отбрана в Синайския полуостров на израелците, не можеха да удържат атаките на египтяните. След това вече нещата се промениха. С малко късно включилата се американска военна помощ за Израел. Главно самолети, муниции и други необходими неща за воденето на воените действия от страна на израелската армия", посочи журналистът. 

ТЯ Е ПОЛКОВНИК ОТ ИЗРАЕЛСКАТА АРМИЯ: За войната в Близкия Изток и цената, която ще плати светът

"Не помня точно колко хора загинаха в онази далечна година. Тогава бях дежурен в БТА. Беше ден събота и към 4 часа следобед затракаха телексите. Тогава имаше телекси. И агенциите започнаха да предават флашове, че е започнала войната Йом Кипур. Това е един спомен. По-късно, когато опознах района, видях, че работата е безнадежна. И смятам, че днес няма военно решение. Защото причините се коренят в наричанотоот мен "пренареждане на света в момента". С войната в Украйна и това, което се случи в Израил. Защото това са слабите точки, където "Тройната ос на злото" - а това са Русия, Иран и Северна Корея, удря, за да могат по някакъв начин да предизвикат света да изпълни техните искания, които са неизпълними", подчерта Агов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК