Коментар на икономистите доц. Щерьо Ножаров и Атанас Кацарчев

Правителството изобщо не беше анализирало ефектите върху регионите и върху бизнеса при определяне на минималната заплата. Тя ще се доближи до средната над 70% във Видин, Кюстендил, Благоевград, Смолян и редица други градове. Това заяви за "Твоят ден" икономистът доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник на БСК.

"Това значи, че работодателите не виждат ефективна производителност на труда, има предпоставка за съкращения. Увеличават се производствените разходи, по-малките фирми са заплашени от фалити, по-големите - освобождават хора. 60% от осигуровките са за сметка на работодателя. В голяма част от европейските държави МРЗ се облага с данък. По новото правило минималната заплата изтласква средната", посочи той. 

Щерьо Ножаров: Страната ни не е изправена пред режим на тока

По думите му е манипулативно МРЗ да се сравнява със средната. "Минималната е основна работна заплата, а средната е брутна. Когато кажем, че някой е на 780 лева, значи, че има 0 дни трудов стаж. Ако се сложи клас прослужено време и другите плащания, сумата става друга", посочи той. 

От своя страна Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ “Подкрепа”, сподели, че в България 2/3 от домакинствата са под жизнения стандарт, необходим за нормален живот. "Около 1/3 са под прага на бедност. Това са около 2 млн. души, от тях 700 000 се водят хора с увреждания, което прави по 500 лева на човек за оцеляване - нещо напълно невъзможно. Бизнесът казва, че няма пари, но не може и да се живее със сегашните", подчерта той. 

Според него трябва да имаш минимум 22 години трудов стаж, за да компенсираш данъка с осигуровките. "Ние сме една от малкото държави, в които минималната заплата се облага с данък. Домакинствата имат около 8,8 млн. депозити - 50% са под 1000 лева. 600 души имат над 1 млн. Имаме много голяма ножица, която показва неравномерно разпределение", отбеляза той.

Целия разговор гледайте във видеото.