Кой е искал от Нинова да става „златен пръст”, попита лидерът на ГЕРБ

„Колегите от ПП и премиерът Денков го коментираха. Асен Василев използва дори думата „срам”. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира от Бургас решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски върху вноса и транзита на природен газ през България.

„Това, което ние построихме навремето - „Балкански поток”, с най-големите компресорни станции на Балканите, дава възможност на България да печели огромни пари. Ако ми кажете друго предприятие – 100% държавна собственост, което носи на българския народ 3 милиарда лева чист приход - всеки, който го е построил, може да се похвали с него. Така че приветствам действията на правителството. Не случайно пръв съм се подписал. И когато навремето го строяхме, за да не ни обикалят през Турция, Гърция и къде ли не, дадохме на българския народ инструмент не само да печели, а да влияе върху геополитическите събития на Балканите”, коментира Борисов.

Денков за решението на Радев да сезира КС: Президентът не защитава българските интереси

„Кой е искал от Нинова да става „златен пръст”? Утре с ПП-ДБ и ДПС имаме прекрасна възможност да отхвърлим ветото на президента”, каза още Борисов.

Нинова: Няма да сме "златния пръст" на Борисов

За петък е насрочено извънредно заседание на НС за ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката. Тази сутрин в ефира на „Здравей, България" Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма да участват в него. По-късно Корнелия Нинова заяви, че от БСП зависи кворума, а те няма да бъдат „златният пръст". 

Кирил Петков: Извънредното заседание на НС е прах в очите на хората

Борисов каза, че за ПВУ е важно да бъде отхвърлено ветото на президента.

„Второ – това, което се разбрахме преди дни с премиера Денков, с Кирил  Петков, с Атанас Атанасов, беше, че трябва да се направи поправка в Закона за митниците, за да събират таксите. И хранилищата, които сега са монопол на „Лукойл”, да бъде дадена възможност да се ползват от другите продавачи на горива в България”, каза Борисов.

„Към момента действа дерогация, а отвън 3,3 лева струва бензинът. Защо при евтиния уралски нефт, продължават от нашите джобове да изтичат толкова пари към тази компания”, коментира лидерът на ГЕРБ.

„Задоволяваме това, което днес каза Асен Василев, че работят активно с Митниците и НАП да уточнят колко пари рафинерията дължи на държавата. Важно е единствено корпоративния данък”, каза Борисов.

„Когато изнасят горива, да си спомнят добре, че държавата им възстановява и ДДС, и акциз. Така, че не могат в едната графа да отчитат, че дават на държавата, а в другата да забравят, че взимат от държавата”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира още, че всички са изнервени в края на кампанията.

„Да напомня, че правителството е наречено Денков-Габриел. И Габриел не е само министър в този кабинет, а вицепремиер. И всички назначения се правят от тях двамата”, каза Борисов.