Тел Авив публикува и карта с маршрута за възможно изтегляне на цивилните от анклава

Израелската армия дава днес нов "прозорец" на цивилните в Ивицата Газа да се преместят в южната част на палестинския анклав, предаде ДПА.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че ще разрешат движението по пътя към южната част на територията между 10 ч. и 14 ч. (08 ч. и 12 ч. по Гринуич), съобщи говорител на израелската армия в платформата "Екс". Армията публикува и карта, на която е показан пътят, по който може да се извърши придвижването. В публикуваното съобщение се казва на арабски език: "Ако ви е грижа за вас и близките ви, тръгнете на юг, следвайки нашите инструкции".

"Хамас" заяви, че подготвял атаката срещу Израел от 2022 г.

Говорителят призова хората да се възползват от новата възможност и да се отправят на юг в името на собствената си безопасност.

Миналия уикенд военните започнаха нова фаза от войната срещу ислямисткото движение "Хамас", което управлява ивицата Газа, и разшириха сухопътните си операции.

Израелската армия вече няколко пъти призова хората в северната част на Газа да се преместят на юг. По данни на военните най-малко 700 000 души вече са го направили. Според оценки на ООН в ивицата Газа има 1,4 милиона вътрешно разселени лица. В гъстонаселената ивица Газа живеят повече от 2,2 милиона души.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: Десислава Иванова, БТА