Експертът препоръча хората със симптоми да носят предпазно средство.

Сегашната вълна на COVID-19 протича доста по-леко, рядко се стига до лечение в болница. Вирусът няма да бъде решаващ фактор за изборите. Има хора, които са под карантина и няма да могат да гласуват, те са под 5000.Това каза главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на "Събуди се" по NOVA. Излишни са строги мерки, карантината трябва да отпадне, смята той. Експертът подчерта, че има и скрита заболеваемост и при грип и при COVID-19, особено при по-леките случаи.

В сезона на вирусите: По какво се различават настинката, грипът и COVID-19

От 5-6 дни стигнахме плато на заболеваемостта то COVID-19 и има намаляване на темповете на разпространение на вируса, следва грипна епидемия, която има всяка година, каза Кунчев. Тази година при грипа има закъснение, вероятно заради COVID-19, смята той. По негови думи вероятно до края на ноември, началото на декември ще има и първите доказани случаи на грип, а в края на януари - началото на февруари се очаква и епидемичната вълна.

Експертът поясни, че носенето на маска намалява риска от разпространение над 90%, като е важно е този, който е носител на вируса и има симтоми  да носи  предпазното средство.

Кунчев каза, че предпочита да гласува с хартена бюлетина.

Повече гледайте във видеото.