Колко често децата са отвлечени от единия родител

Според психолози разводът е вторият най-травмиращ момент в живота на хората, след смъртта. Често в борбата за справедливост родителите делят пари, имущество и деца.

„Причината за създаването на Хагската конвенция за международно отвличане на деца, всъщност е точно големият брой на подобни казуси. Има цяла конвенция, в която по-голямата част от държавите в света, са държави членки по нея и всъщност тя определя начина, по който тези деца, които са били неправомерно отведени или неправомерно задържани в друга държава, те всъщност да бъдат върнати принудително от съда, в която държава са отведени”, коментира адвокат Йорданка Бекирска, специалист в областта на семейното и международното право.

Бившата „Мисис България” Екатерина Велчева няма връзка с 4-годишната си дъщеря от дни

Адвокат Бекирска обясни още, че най-често децата са отведени със знанието на другия родител.„Една двойка живее да речем в САЩ и майката казва , която е българка, хипотетично казвам майката, но това много често е и бащата, всъщност казва, че иска да отиде на гости за Коледа, да се прибере в България и съответно бащата е съгласен, изпраща ги на летището, знае къде отиват ”, даде пример адвокат Йорданка Бекирска.

Голяма част от държавите имат свободно придвижване в рамките на четири седмици на всеки родител с детето. „Тоест нямат нужда от декларация.И всъщност идеята е, че идва тук майката с детето в България при своите родители. Най-често нещо става, за да не дойдат двамата с бащата, явно има някаква причина и в обещания ден за връщане, дори и да има самолетен билет, най-често става нещо и остава тук на територията на България”, обясни още адвокатката.