Британският държавен министър по въпросите с имиграцията Роберт Дженрик посети ГКПП „Капитан Андреево”, заедно с Калин Стоянов

България засилва взаимодействието си с Великобритания в борбата с миграцията. Това обяви вътрешният министър Калин Стоянов, който заедно с британския държавен министър по въпросите с имиграцията Роберт Дженрик посети ГКПП „Капитан Андреево”.

Британският министър по въпросите на имиграцията инспектира границата ни с Турция

Между двете страни беше подписано споразумение за противодействие на преминаване на лодки, двигатели и приспособления, които не отговарят на европейските стандарти през страната ни.

„Българо-турската граница е подсилена с 30% повече служители. Това дава резултат. В първите месеци на лятото имахме по около 1500 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница. В резултат на реорганизацията, в момента имаме не повече от 300-400 опита за нелегално преминаване на границата. Пример от последното денонощие - 291 опита, задържани във вътрешността на страната са двама души”, посочи Стоянов.

„България е важен партньор за нас в борбата с организираната престъпност, имиграционна престъпност и каналджийството. Усилията, които сме положили съвместно, пресичат дейността на организирани престъпни групи, които превеждат мигранти в тези абсолютно опасни лодки през Ла Манша. В резултат на което умират  хора”, каза Дженрик.