От утре полицията започва да налага глоби

Последен ден, в който можем да шофираме колите си с летни гуми, без да бъдем глобени. От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

Полицията ще налага глоби и за нередности при светлините на автомобилите, което е особено важно в тъмните часове на денонощието. С настъпването на зимата се проверяват дали работи системата за чистачките, така и техническата изправност на автомобилите.

В Сливен днес 4 автомобила бяха спрени от движение заради нередности в началото на зимния сезон.

„Специално за светлините, тъй като рано се стъмнва, по-голямата част от денонощието е тъмна и когато водач, подмени крушките на своите фарове с нестандартни, които не съответстват за съответния фар, се получава така нареченото заслепяване на останалите участници. За гумите налагаме глоби от утре, който не е със зимни гуми или с летни над 4 мм. А за фаровете това е ежедневен контрол, автомобилът се спира от движение, тъй като това е значителна техническа неизправност и се налага глоба в размер на 200 лева”, заяви ст. комисар Димитър Кикьов, охранителна полиция ОДМВР- Сливен. 

ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА ГУМИТЕ: Колко ще ни струва тази година?

С настъпването на студеното време в магазините за гуми е пълно с клиенти. Един от тях е Иван Иванов. Споделя, че не прави компромис със сигурността напът и винаги сменя гумите си.

Зимни, летни или сезонни? Какви са разликите между основните видове гуми - питаме специалистите. „Разликата в шарката е сериозна. Летните гуми са канални, с прави канали с цел да изхвърлят вода. Зимните гуми са тип елхичка като шарка, с повече улеи, за да може да имат сцепление при заснежена обстановка. Сезонната гума е предназначена за всички сезони. Тя не може да има характеристиките на изцяло лятна или изцяло зимна гума - това е компромис”, обясни управителят на магазин за гуми Тодор Иванов.

Изборът на правилни гуми е от голямо значение за безопасността на пътя, твърди Янаки Янакиев. „Автомобилът има 4 основни точки, с които контактува спрямо пътните условия и това са гумите. Ако нямаме хубави гуми, това означава, че няма да имаме стабилност на пътя”, категоричен е инструкторът по безопасно шофиране.

Важно е шофьорите да обърнат внимание на техническото състояние на автомобилите си - състоянието на акумулатора, охладителната система, течността за чистачките, както и на самите чистачки. 

Стажант-репортер: Стефан Стефанов