Монархът чества рождения си ден

Британският крал Чарлз III празнува 75-ия си рожден ден.

На 74-годишна възраст „вечният престолонаследник” успява да стигне до момента, за който се е готвил през целия си живот. На 6 май той беше коронован и стана най-възрастният британски монарх, който се възкачва на трона.

Чарлз III през годините (ГАЛЕРИЯ)

Първородният син на Елизабет II бил весело и скромно дете. Бил едва на четири години, когато „мама” става „Ваше Величество”. Короната го лишава от времето и вниманието на майка му. Традицията престолонаследникът да се обучава от частен учител е заменена от класически училища в Лондон и Шотландия. Така Чарлз става първият бъдещ крал, учил наравно с поданиците си.

На 19 години става принц на Уелс. На 20 заема мястото си в Камарата на лордовете. Става пилот в Кралските военновъздушни сили и се присъединява към Кралския флот.

През 1977 г. се запознава с Даяна Спенсър, за която по-късно се жени. Въпреки бурната им раздяла, Чарлз е съкрушен от смъртта на бившата си съпруга и настоява ковчегът ѝ да бъде покрит с британския флаг. Двамата имат две деца – Уилям и Хари.

На 9 април 2005 г., след няколко десетилетия тайна любов, Чарлз се жени за настоящата кралица Камила. Връзката им предизвиква противоречиви коментари, както в кралското семейство, така и сред британците.