Учениците се връщат в клас

Варна и региона постепенно се връщат към нормалния ритъм на живот след силната буря, която се стовари там през уикенда и отне човешки живот. През целия ден комисии обикаляха и описваха материалните щети. Децата утре ще се върнат присъствено в клас.

Кризисният щаб във Варна реши тази вечер да остави в сила бедственото положение, а след бурята поетапно започна възстановяването и почистването на града. Основен приоритет днес бяха районите без електричество, а местната власт се ангажира проблемите да бъдат решени максимално бързо. Кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че всички щети трябва да бъдат остойностени до края на седмицата, като не е изключено да се потърси и помощ от държавата.

Източна България се възстановява след ураганния вятър

След бурята Варна започна да се възстановява, но щети има буквално навсякъде. Като по този жилищен блок, чиято изолация е отнесена от бурния вятър. Живущите обаче все още не знаят кой ще покрие щетите.

Заради силната буря няколко училища в града също пострадаха, а всички ученици днес бяха на онлайн обучение. Оценяването на щетите продължава.

„Вероятно ще ни трябват няколко дни Варна да бъде възстановена и може би до края на седмицата всички щети трябва да бъдат изчислени да се види на какви пари възлизат”, заяви кметът Благомир Коцев.

Не е изключено да се търси и помощ от държавата, през фонда за бедствия и аварии. Общината се ангажира и с обезщетение за сина на починалата жена.

„Социално подпомагане имат еднократно финансова помощ, която ще бъде осигурена. Отделно от това ще бъде записано в Бюрото по труда, за да можем да му осигурим работа. Той е 20-годишен и има нужда да се реализира. Има и желание за това”, заяви кметът Коцев.

ВСИЧКО ЗА ЛОШОТО ВРЕМЕ В СТРАНАТА ЧЕТЕТЕ ТУК