Ковачева коментира недостатъчното пари за здравеопазване, за хората с увреждания и за децата

Снежното бедствие и липсата на ток на много места в страната постави хората в ситуация на полеви условия на тъмно и студено. Това, което е вбесяващо е, че институциите си прехвърлят топката. Не е редно енергоснабдяващите дружества да не обезщетят потребителите. Воденето на съдебни дела е краен вариант. Електроподаването не е качествено, жиците са стари, мрежата не е поддържана както е необходимо. Трябва да бъдат наложени и санкции на енергоснабдяващите дружества. Това каза омбудсмана на България Диана Ковачева в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Терзиев: При първи нарушения в нискоемисионната зона гражданите няма да се санкционират

Когато се прие мярката недопускането на стари автомобили в центъра на София възразих, защото на хората със стари коли не се дава никаква алтернатива и не е ясно как ще се контролира това, заяви Ковачева Смятам че това е много драстична мярка, а и изследванията показват, че замърсяването от колите не е толкова голямо на фона на по-големите замърсители, допълни тя.

Денков критикува отхвърлянето на бюджета на НЗОК в парламентарната комисия

Омбудсманът посочи, че в края на всеки отоплителен сезон получава много жалби за изравнителните сметки, които се заплащат към „Топлофикация – София“. Много често се оказва, че има допуснати грешки, допълни тя и призова хората да търсят правата си. Спирането на топлоподаването в резултат на аварии също е проблем за хората, посочи Ковачева.

Омбудсманът: Близо 30 000 деца със специални потребности чакат адекватна подкрепа от държавата

Хората със заболявания, с увреждания, както и децата не са добре представени в бюджета, каза тя по повод план-сметката за страната за 2024 г. „Техните проблеми никой не ги чува“, допълни омбудсманът.

Всяка година се увеличават парите за здравеопазване, но хората не ги усещат, заяви тя и допълни че проблем е, че пациентите често се изписват от болниците недоизлекувани, няма достатъчно пари за профилактика, и има ограничение в направленията за специалисти.

Повече от разговора гледайте във видеото.