Следователите отворили контейнерите и открили 415 килограма

Испанската национална полиция, при съвместна операция с митнически служители в южното пристанище Алхесирас, залови почти тон кокаин, скрит в контейнери и доставен от Южна Америка, като наркотикът е принадлежал на "Балканския картел", съобщи полицията.

„Балканският картел“ в момента е най-активният на европейско ниво“, се посочва в съобщението. Полицията твърди, че латиноамерикански банди изпращат кокаин, скрит сред легални стоки в контейнери, пристигащи с кораби в испанските пристанища. Акцията започна след сигнал за пристигането на контейнер със "значително количество кокаин" в Алхесирас в провинция Андалусия, едно от най-големите пристанища в Испания. Агентите, които отдавна разследват дейността на "Балканския картел", също са имали информация, че тази група, съставена от граждани от бивша Югославия, е търсила начин да преработи този кокаин.

Задържаха с дрога сина на Софи Маринова

В същото време те получават предупреждение от Колумбия, че еквадорски кораб, който спира в Колумбия, планира да транспортира кокаин до пристанище в Испания. Агентите идентифицирали номера на кораба и когато той доплавал в Алхесирас, следователите отворили контейнерите и открили 415 килограма от наркотика.

Въз основа на нова информация те научили, че в Алхесирас пристига друг контейнер с наркотици. В него открили още 500 килограма кокаин, посочва се в съобщението.
„Трудностите при изследването на членовете на тези организации са в тяхната мобилност. Те са в състояние да пропътуват хиляди километри, за да проведат среща. Разследването продължава, за да бъдат идентифицирани всички членове на мрежата и да бъдат арестувани", каза испанската полиция.

Заловиха над 1,7 тона наркотици при полицейска операция в Турция (ВИДЕО)

Източник: БГНЕС