Стотици са сигналите за изгорели електроуреди, а проблемът е от години

Протестна подписка срещу постоянните токови удари инициират кметовете на над 10 села в община Тунджа. Ако проблемът не бъде решен, жителите им са готови да блокират кръговото кръстовище на републиканския път към граничен пункт „Лесово“. Това съобщиха кметовете на Козарево, Ханово, Ботево, Калчево и Чарган, на брифинг с общинското ръководство.

Омбудсманът: При спиране на тока за повече от 24 часа минималното обезщетение е 30 лв.

По думите на кметовете проблемът обхваща почти всички 44 села на общината. Част от населените места освен без електричество, остават и ежедневно и без водоподаване, тъй като помпите работят с ток. Стотици са сигналите за изгорели електроуреди, а проблемът е от години, разказаха кметовете на селата.

„В селата хората не са второ качество. Плащаме достатъчно високи сметки за ток и вода. Положението вече ескалира, това не може да продължи. Готови сме да затворим главни пътни артерии. Явно това е начинът в 21-ви век ние да си извоюваме един нормален начин на живот“, заяви кметът на Козарево Теодора Тачева.

С РАЗВАЛЕНИ ЕЛ.УРЕДИ, НО БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ: В Северозапада останаха без ток и вода почти седмица

„Проблемът е огромен“, подчерта кметът на община Тунджа Станчо Ставрев. „Ние сме абсолютно солидарни с нашите жители, тази услуга трябва да бъде гарантирана за населението ни, да бъде предоставена със съответното качество, така че да не нарушава начина на живот на нашите жители“, коментира той.

„Това не е нормално, тези проблеми трябва да се решат. В постоянен диалог сме с  ръководство на EVN, откъдето ни казват, че денонощно се работи и всичките им налични техници са на линия, но това не променя нещата, авариите продължават“, допълни заместник-кметът Тодор Налбантов.

Както съобщи БТА, проблеми с честите и внезапни спирания на тока има и в тунджанските села Кабиле, Дражево и Хаджидимитрово. Жителите им наскоро заявиха готовност да блокират автомагистрала „Тракия“, но в района вече започна ремонт на електропреносната мрежа.

Източник: Мира Безус, БТА