61-годишният Илхам Алиев бе преизбран през 2018 г.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се радва на голяма подкрепа след отвоюването на отцепническата територия Нагорни Карабах, свика предсрочни президентски избори, които ще се произведат на 7 февруари, предаде Ройтерс.

България ще изпрати хуманитарна помощ на населението от Нагорни Карабах в Армения

Шейсет и една годишният Алиев бе преизбран през 2018 г. за седемгодишен мандат, получавайки 86 процента от гласовете при вота, който бе бойкотиран от основните опозиционни партии. Той почти сигурно ще спечели нов мандат като президент на богатата на петрол държава с излаз на Каспийско море, често ухажвана от Русия, Турция и Запада, отбелязва Ройтерс.

През септември той нареди започването на светкавична офанзива, след деветмесечна блокада, за да поеме пълния контрол над отцепническия район Нагорни Карабах от етническите арменци, които го управляваха в продължение на повече от три десетилетия. Това бе втората успешна атака на Баку срещу контролираната от етническите арменци територия в рамките на три години. Почти всички около 120 000 етнически арменци в региона избягаха, отбелязва Ройтерс.

Източник: Симеон Томов, БТА