От тази година се увеличи възнаграждението на 1400 лв. на месец

През новата година Агенцията за социално подпомагане поставя фокус върху приемната грижа за деца с увреждания - такива, които са били жертви на насилие или трафик, както и деца бежанци.

Равносметката показва, че над 1500 деца са настанени в приемни домове, като едно на всеки 10 е с увреждания. След вдигането на минималната работна заплата от 1-ви януари се увеличиха и възнагражденията на приемните родители. За едно дете ще се изплащат по 1400 лева на месец. Държавата предоставя допълнително и средства за отглеждане, както и добавка, ако детето е с увреждания.

Майчинството за втората година остава 780 лв.

Години по-късно, когато вече е родител на 4 деца и баба на още 4, Веселина Оник прави крачката да стане и приемен родител.  „Едно е да гледаш собствените си деца – изпълнил си дълга си към родината. Друго е, когато ги гледаш с цел да им помогнеш да се приспособят в реалния свят”, казва тя.

Преди 6 години за пръв път приема чуждо дете в дома си като свое. „Настаниха ми едно момиченце. Беше спешно настаняване. С нея доста перипетии имах, наложи се да я оперират, имаше сърдечен проблем. Исках да я осиновя, но реших, че съм прекалено възрастна. На това дете трябва да му се даде шанс с млади родители”, споделя още Веселина Оник. Когато навършва 4, момиченцето получава този шанс.

Днес тя е приемен родител за седми път. Така още едно дете ще може да проговори под този покрив. „Първата дума, която чувам, е „мамо”, споделя приемният родител. Всяко дете има нужда да каже тези думи, но за родените със специални потребности намирането на дом е още по-трудно. „Децата с увреждания могат да се отглеждат в семейна среда. Все още съществуват 4 дома за медикосоциални грижи за деца. В тях са настанени 192 деца с по-леки и по-тежки увреждания”, посочи изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева. До края на 2024 година обаче тези домове трябва да бъдат закрити.

ЗВЕЗДИ С ГОЛЕМИ СЪРЦА: Знаменитостите, които осиновиха деца (ГАЛЕРИЯ)

За да преминат през всички трудности, до приемните родители застават психолози, помощници от SOS детски селища и социални работници. И макар, че да си приемен родител е професия 24 часа 365 дни в годината без болничен и без отпуск, за хората като Веселина е сбъдната детска мечта. „Виждам ползата от това. Помогнала съм на едно дете да се приспособи към живота”, казва тя.