Главен комисар Любомир Николов даде специално интервю пред NOVA

Основният мотив за убийството на мъж в София, по който работят разследващите, е неуредени финансови отношения. По първоначална информация жертвата дължала 400 000 евро на бивш финансов министър, който е баща на един от задържаните. Задължението датирало отпреди 7-8 години”. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов в специално интервю за NOVA пред Мариета Николаева.

Сигнал за изчезването на убития мъж е подаден от неговата майка на 5 януари около 16:00 ч. "Такива сигнали се подават ежедневно, тук е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала. Оперативните действия са започнали веднага, с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители", коментира Николов.

Проверяват къща в столичния квартал "Надежда", където вероятно е извършено тежкото убийство на мъж

„Толкова бързо действаха в този момент нашите колеги, че задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж”, коментира още Николов. 

Той каза, че като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент, а срещу другия задържан - Петър Александров, има жалби за лихварска дейност.

„В деня на убийството, към 11:30 ч., наш служител от „Икономическа полиция" е провел среща с Александров в кантора на частен съдебен изпълнител. Служителят е извършил проверка във връзка със сигнал, при който дама заявила, че имотът ѝ следва да бъде описан и прехвърлен на г-н Александров, в резултат на неизпълнение на задължение към същия", разказа Николов. И уточни, че оттам започва проследяването на заподозрения.

Разкриваемостта на престъпленията се е вдигнала доста през 2023 г.  Над 8000 са разрешените случаи за изминалата година при около 7000 за 2022 г., каза Николов.

Превишават ли служителите на МВР своите правомощия?

Директорът на СДВР коментира и протеста на футболни фенове в София през ноември. Той каза, че четирима служители на МВР са дисциплинарно уволнени заради използване на прекомерна сила и уронване престижа на ведомството. Други деветима души са наказани с порицание за срок от една година. Между тях има и полицейски ръководители, част от които най-вероятно няма да продължат да работят в структурите на МВР, каза още главен комисар Николов.

Със заповед на главния секретар на МВР започват ежеседмични обучения на служители на ведомството, като ще се изследват и пропуски в дейността. Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата, каза Николов в коментар на случая от Стара Загора, където при гонка с полицията почина Пламен Пенев.

Убийството на Алексей Петров

Убийството на Алексей Петров остава единственото неразкрито на територията на СДВР, заяви Николов.

Войната по пътищата

198 автомобила на нарушители са отнети от СДВР заради шофиране под въздействието на алкохол и наркотици, коментира Николов. Мярката рязко е намалила броя на нарушенията за миналата година.

Цялото интервю гледайте във видеото.