Вижте как действа схемата

Все по-скандални и изобретателни измами дебнат хората, които търсят любов и компания в интернет. Измамници правят профили на известни български личности във Facebook с единствена цел да експлоатират невинни жертви за финансова печалба.
 
Лъжливи профили във Facebook, представящи се за Юлиан Вергов, Александър Сано или Владимир Карамазов пишат на самотни жени.

„Здравей, ти си мой последовател. Аз адски много ти се радвам, обичам последователите си, много ще се радвам да си пишем”. И хората се хващат на това”, разказа Владимир Карамазов.
 
„Здравей, любими мой фен. Аз много ти благодаря, че ти така ме подкрепяш” – е съобщение изпратено от фалшивия профил на Александър Сано.
 
А фалшивите профили на Юлиан Вергов във Facebook са на килограм. Той е рекордьорът. Успяхме да намерим общо седем фалшиви акаунта.

„Докладвам ги, но нищо не се случва”, казва Юлиан Вергов.

„Имаше една жена, която даже беше донесла и подарък. Казвам ѝ, че няма такова нещо, показвам ѝ профила. Тя беше много разочарована. Първо се хвърли върху мен все едно аз имам нещо общо”, разказва актьорът.

Измама от името на бившия директор на "Киберпрестъпност" Явор Колев

В други случаи разочарованието, че истинската звезда не знае за съществуването на дадената жена и часовете прекарани в интимни чатове, се превръща в агресия.

„Започват жестоко да ме тормозят и стават агресивни”, казва Владимир Карамазом. Така на 5 декември е получил 92 съобщения от фенка.
 
„Това са някакви такива филми на някакви връзки. Най-вероятно тази жена доста дълго време е живяла в някаква илюзия”, казва Владимир Карамазов.

„Начинът на изразяване е толкова нелеп”, казва Александър Сано. .

Именно начинът на изразяване може да ни даде сигнал, че има нещо гнило. Оказва се, че измамници извън границите на страната ни намират начини да таргетират българки, за да се възползват от тях.

„Често престъпниците, които извършват подобни имами, използват автоматизирани средства за превод на български език”, обясни комисар Владимир Димитров, директор на отдел „Киберсигурност” в ГДБОП.

Нова измама в интернет: Хакери крадат профили и молят за пари приятели на потърпевшите
 
„Искат им се сериозни суми от по няколко хиляди евро под предлог, че ще бъдат близо до сцената и ще вечерят с тази звезда, ще получат автограф, подарък, ще се снимат с нея. И тъй като са фенове на тази звезда, жертвите се подмамват да изпратят пари”, обясни още комисар Димитров.
 
Не винаги фалшивите актьори, скрити зад клавиатуарата, правят гръмки обещания на последователите си. Има варианти да започнат да продават стоки, като използват лицата на известните.

„Когато видят, че натрупват вече 5-10 хиляди последователи, което е напълно възможно ако копират едно към едно профила. Тогава вече започват да се прокрадват джапанки, роклички. Започва да става някаква сергия”, обяснява Владимир Карамазов. .

„Аз съм си комуникирал с такъв фалшив профил. Един ме умоляваше да не му докладвам профила. Той щял да изкара някакви пари и дори ми предложи да си ги делим”, обясни Александър Сано.

В случай, че и тази схема не провърви, хакерите вдигат нивото. Ако се излъжем да кликнем на някой линк, който ни пращат - превземат Facebook профили и започват да търсят компромати.

„Изпращали са интимни снимки вътре в чатовете. Съобщения, които са си между партньори, приятели и са особено притеснени от това да не се разпространи тази информация”, обясни комисар Димитров.

Експерти съветват да обръщаме внимание дали профилът на любимата ни звезда е верифициран от социалната мрежа със синя значка до името на публичната личност. Използва се във всички социални мрежи.