Робърт Де Ниро, Робърт Дауни Джуниър, Килиън Мърфи, Ема Стоун и Брадли Купър са сред тях

Брадли Купър, Килиън Мърфи, Пол Джиамати, Ема Стоун и Лили Гладстоун са сред номинираните за "Оскар" за най-добър актьор и актриса в главна роля, съобщават световните осведомителни агенции. 

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма "Маестро", на който е и режисьор, Килиън Мърфи за "Опенхаймер", Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джиамати за "Останалите" (The Holdovers) и Джефри Райт за "Американска литература".

Брадли Купър като Ленард Бърнстейн в сцена от филма "Маестро". Снимка: АП/Джейсън Макдоналд/Нетфликс/БТА

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за "Наяд", Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Кери Мълиган за "Маестро" и Ема Стоун за "Клети създания". 

Лили Гладстоун в сцена от "Убийците на цветната луна". Снимка: АП/Епъл Ти Ви/БТА

"Опенхаймер" получи 13 номинации за наградите BAFTA (ВИДЕО)

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни Джуниър за "Опенхаймер", Стърлинг Браун за "Американска литература", Чарлз Мелтън за "Май, декември" и Марк Ръфало за "Клети създания".

Робърт де Ниро в сцена от "Убийците на цветната луна". Снимка: АП/Melinda Sue Gordon/БТА

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за "Опенхаймер", Давайн Джой Рандолф за "Останалите" (The Holdovers), Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Америка Ферера за "Барби" и Джоди Фостър за "Наяд". 

Емили Блънт в сцена от "Опенхаймер". Снимка: АП/Melinda Sue Gordon/БТА

"Опенхаймер" е големият победител на наградите "Златен глобус"

"Опенхаймер" и "Барби", които заради съревнованието им в бокс-офиса получиха събирателното наименование "Барбихаймер", очаквано са сред номинираните за "Оскар" за най-добър филм, съобщават световните агенции.

Марго Роби и Райън Гослинг в кадър от филма "Барби". Снимка: Warner Bros Pictures via AP/БТА

Освен "Опенхаймер" и "Барби" във водещата категория номинации получиха филмите "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес". 

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Жустин Трие за "Анатомия на едно падане", Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Кристофър Нолан за "Опенхаймер", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Джонатан Глейзър за "Зона на интерес". 

Килиън Мърфи в сцена от филма "Опенхаймер". Снимка: АП/Юнивърсъл пикчърс/БТА

Актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд обявявиха номинациите за 96-ите награди "Оскар", които се присъждат от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Видео: "Ройтерс"

"Някои от номинациите в категорията за най-добър филм бяха изненадващи, например "Анатомия на едно падане" и "Зона на интерес". И двата филма са чуждоезични, но въпреки това ще се борят за най-голямата награда на церемонията. Вниманието е върху "Барби" - Марго Роби не получи номинация, нито режисьорката Грета Гъруиг. Дуа Липа също също беше лишена от номинация за саундтрака. Въпреки това на сцената на "Оскар"-ите ще видим Райън Гослинг, който ще изпълни хита за Кен. Може би това ще е един от най-чаканите моменти за всички зрители", коментира кинокритикът Лиз Триниър. 

Престижните киноотличия се връчват в 23 категории. Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 96-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 10 март. Водещ на церемонията по награждаването за четвърти път ще бъде Джими Кимъл.