Кристофър Нолан беше удостоен с приза за най-добър режисьор

Филмът "Опенхаймер" се оказа големият победител на тазгодишните награди "Златен глобус", като получи пет отличия. Килиън Мърфи спечели наградата за най-добър актьор, а Кристофър Нолан беше удостоен с приза за най-добър режисьор. Наградата за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Робърт Дауни Джуниър.

Ема Стоун получи наградата за най-добра актриса в "Клети създания". Лентата беше отличена и с наградата за най-добра филмова комедия или мюзикъл. На церемонията погледите събра и Марго Роби, която мина по червения килим с тоалет в стила на куклата Барби. 

След месеци обмисляне "Опенхаймер" ще излезе на голям екран в Япония (СНИМКИ)

Преди церемонията прогнозите за големите отличия бяха разпределени основно между касовите филми "Опенхаймер" и "Барби", който спечели "Златен глобус" в категорията за операторско майсторство и постижения в разпространението.

Филмът за раждането на атомната бомба и нейния създател отбеляза силно начало в сезона на наградите. И даде заявка да триумфира и на предстоящите "Оскар"-и.

Режисьорът на „Опенхаймер” - Кристофър Нолан, получи първия си "Златен Глобус" след общо 6 номинации. Името му стои във финалните надписи на емблематични продукции като „Батман в началото”, „Генезис”, „Интерстелар”, „Престиж” и „Черният рицар”.

"Единственият път, в който съм бил на тази сцена е, за да приема една от тези статуетки от името на нашия скъп приятел – Хийт Леджър", заяви Нолан. И допълни: "Мога да приема тази награда само от името на хората. Като режисьори, ние събираме хората и се опитваме да вземем от тях най-доброто, на което са способни". 

За превъплъщението си в "Опенхаймер", първия си "Златен глобус" получи и Килиън Мърфи, когото често виждаме в лентите на Нолан. "Едно от най-красивите и крехки неща на това да бъдеш актьор е, че не можеш да се справиш сам. В този филм имахме най-страхотния актьорски състав. Имаше някаква магия и част от този екип е тук днес - Емили Блънт, Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън, Гари Олдман. Благодаря ви, че се грижихте за мен и ме подкрепяхте през цялото време", посочи Мърфи. 

Своето име в историята записа победителката в категорията за главна женска роля. Лили Гладстоун стана първата жена – представител на местното коренно население, която беше удостоена с тази награда. Тя беше отличена за ролята си в „Убийците на цветната луна” на Мартин Скорсезе.

От червения килим: Тоалетите на звездите на наградите „Златен глобус” (ГАЛЕРИЯ)

Тя се обърна към публиката на езика на своите предци. А после отправи и послание към бъдещите поколения. “Това е за всяко едно дете в резерватите, за всяко дете в града, всяко дете от коренното население, което има мечта и което открива себе си в нашите истории, разказани от нас, с нашите собствени думи, с огромната подкрепа и огромното доверие един към друг. Благодаря ви много!", посочи Гладстоун. 

Сериалът "Наследници" обра най-много награди в категориите за телевизия. Със своите 9 номинации за вечерта „Барби” се превърна във втория най-номиниран филм в историята на "Златните глобуси". Но си тръгна само с 2 статуетки. За песента на Били Айлиш към филма и в новосъздадената категория за постижения в разпространението.