Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“

Приемането на България в Шенген по въздух и вода носи реална полза за страната ни. Това смятат малко над 30% от пълнолетните българи. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Далеч по-добре се оценява перспективата за пълноценно влизане в Шенген. То ще носи реална полза за страната, според повече от 50% от анкетираните.

Дали обаче това ще стане с цената да приемаме повече бежанци? Тук мнозинството българи - близо 56%, смята, че това не трябва да се случва, дори и да попречи на присъединяването ни към зоната за свободно придвижване.

По отношение на съдбата на Паметника на Съветската армия в София мненията са полярни. „За“ преместването са почти 36%, „против“ - 40 на сто. В столицата все пак съотношението е две срещу едно в полза на преместването.

Относно новия дом на парламента - 21,6% подкрепят преместването на Народното събрание в сградата на някогашния Партиен дом, а 26,9% не одобряват решението. 

Въпреки дискусиите за пилона на Рожен, мненията са почти единодушно положителни – 74,3% одобряват, а 12,3% – не.  

Идеята за смяна на националния празник 3 март с 24 май не се одобрява – 77,9% са против промяната, срещу 10,3% които са "за". 

Това са част от изводите от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от независимата изследователска програма на агенцията, проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети.