Апаратът е дарение

Зоопаркът в София се сдоби с автоматичен дефибрилатор, благодарение на дарители, съвместно с фондация „Първите три минути”. Според лекари е важно подобни системи да има на повече места с голяма посещаемост, защото може да спасят човешки живот. 

Статистиката показва, че в Европа на всеки 45 секунди един човек получава сърдечен арест. Лекарите припомнят, че мозъкът ни може да оцелее без кислород до пет минути. Затова се появяват и кампаниите за осигуряване на подвижни дефибрилатори.

Коледен турнир по футбол в Кюстендил събира пари за мобилен дефибрилатор

„Смятаме, че вече около 25-30% от българите са обучени да оказват първа помощ. Голяма част от кандидатите за шофьори, също така служители, работници на фирми и учреждения - са контингент, който вече е обучен”, заяви д-р Пенчо Пенчев от БЧК.

Служители от голяма технологична компания, съвместно с фондация „Първите 3 минути”, закупиха дефибрилатор за столичния зоопарк, който дава инструкции на български език и може да бъде използван не само от медицински лица.

„Дефибрилаторът е разположен в залата на големите котки. Пожелаваме си да не ни се налага да го използваме. Но в случай на нужда, сме много щастливи, че може да спаси човешки живот”, подчерта директорът на зоопарка арх. Добромир Бориславов.

ПРЕД NOVA: Говори жената, оказала първа помощ на покосените от мълния деца в Русе

Предстояща кампания включва поставянето на дефибрилатори и в 20 планински хижи в страната. „Това са места, на които има много хора. В същото време, по обективни причини, там е невъзможно мигновеното пристигане на спешна помощ”, обясни Александър Манушев от „Фондация 3 минути”.

Автоматичните уреди могат да преценяват дори и необходимостта от използване на електрошок. 

Стажант-репортер: Габриела Георгиева