Преди дни у нас пристигна и първата въздушна линейка

Официално откриха хеликоптерната площадка към столичната болница „Света Екатерина“. Вече е готов и маршрутът, по който спешният екип ще въвежда пациенти от нея до шокова зала. На откриването присъства здравният министър проф. Христо Хинков. Той почерта колко е важна локацията на болница „Света Екатерина”, защото, поемайки спешен случай там, пациентът много бързо може да бъде транспортиран до другите близки лечебни заведения. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

До 2 седмици ще бъде лицензирана и площадката към столичната болница „Лозенец”. Здравният министър посочи, че останалите площадки, които предстои да бъдат сертифицирани скоро, са в областните градове. А за изграждането им са предвидени над 2 милиона лева.

„Св. Екатерина” е на стратегическо място и може да обслужва много болници наоколо. Що се касае до другите площадки, те ще бъдат в областните градове - общо 25 на брой. Това означава, че почти всяка областна болница ще може да приема хеликоптери”, заяви проф. Хинков.

Анестезиологът доц. Филип Абединов е сред първите, който ще посреща пациенти по въздух в болница „Св. Екатерина”. „Не мога да не се вълнувам. Но го приемам като даденост, която отдавна трябваше да се случи!”, категоричен е медикът. 

След добре отъпкания път на екипите от входа на спешното до шоковата зала, сега лекарите са готови да извървят и новия – от покрива на лечебното заведение.

„Може да се получи всякакъв вид медицинска услуга. И в зависимост от спешността на заболяването, пациентът каца горе", обяснява проф. Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".  „След това по естакадата, по най-бързия начин, го докарваме. От там има товарен асансьор, слизаме на 5 етаж на болницата и отиваме, където пожелаем!”, допълва доцент Абединов. 

Над 20 хеликоптерни площадки към други лечебни заведения в страната скоро ще станат част от системата на спешната помощ по въздух. „В обхвата на първата машина са градове в западната част на страната, т.е. Плевен, Монтана, Кюйстендил, Благоевтград, Пазарджик”, заяви професор Илко Гетов, заместник-министър на здравеопазването.

Затова до края на годината военният Спартан остава в готовоност при донорски ситуации в североизточна България. Преди броени дни у нас пристигна и първата въздушна линейка. Очакванията са в края на февруари да започнат и първите дежурства по оказване на спешна помощ, като в началото ще се извършват полети само в светлата част на денонощието. До края на годината страната ни ще разполага с още два хеликоптера. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.