"Успехите на България във външнополитически план се дължат не на МВнР, а на контактите на Габриел", категоричен е лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че смяната на Габриел като външен министър може да провали ротацията.

„В Меморандума, който сме подписали, ясно е записано, че Денков е един безспорен и много добър вицепремиер и министър на образованието. Това ни е в програмата. Сега ПП-ДБ казват: "На нас ни трябва Външно министерство, за да имаме излаз към света". Контрааргументът, който им казах, бе: "Когато Асен Василев предложи група министри само от ПП, то това не е ли излаз в сферата на икономиката, енергетиката, финансите? Когато министър Василев участва на ЕКОФИН - един от най-важните съвети, това не е ли излаз? Когато министърът на енергетиката участва във всички регионални геостратегически срещи, това не е ли излаз? Когато министърът на отбраната в тази воюваща обстановка в света участва в срещи на НАТО с най-силните евроатлантически партньори, това не е ли излаз?”, коментира Борисов в кулоарите на парламента.

Добрев: Единствената предварителна уговорка за ротацията не беше спазена от ПП

Според него Мария Габриел трябва да е и външен министър, и премиер, а Денков - специален вицепремиер и министър на образованието. „Как си представяте всички министри и зам.-министри да са на ПП-ДБ, а Мария да седи в МС като кукувица? Да трябва да се моли всеки ден на Асен Василев, който сега си командва всички министри в САЩ? Успехите на България във външнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. Много от опитите на правителството да действа по други канали се провалят”, подчерта Борисов. 

„В МВнР, освен Мария Габриел, няма нито един друг човек на ГЕРБ. Мога да направя някакви компромиси при ротацията, за да няма трусове. Но и с това условие вече става нахално”, смята той.

Лидерът на ГЕРБ подчерта още, че ДПС не желае никакво участие в правителството.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС